Šef NATO-a

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da je Rusija povećala vojno prisustvo unutar i oko Ukrajine te je upozorio da postoji rizik od izbijanja novog oružanog sukoba u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom službene posjete Rumuniji, Stoltenberg se u vojnoj bazi “Mihail Kogalniceanu“ sastao s rumunskim predsjednikom Klausom Iohannisom.

U obraćanju novinarima nakon sastanka Stoltenberg je komentirao krizu u odnosima između Rusije i Ukrajine.

“U ovom trenutku vidimo da Rusija nastavlja da povećava svoje vojno prisustvo unutar i oko Ukrajine. Stoga, postoji stvarni rizik od novog oružanog sukoba u Evropi“, upozorio je Stoltenberg.

Naglasio je da se povećao broj ruskih vojnika u regionu i da postoji rizik od potpune invazije Rusije na Ukrajinu.

“Postoje i rizici povezani sa drugim agresivnim aktima. To uključuje pokušaje rušenja Vlade u Kijevu, hibridne cyber napade i mnoge druge ruske agresije“, rekao je Stoltenberg.

Navodeći da u Ukrajini ima mnogo ruskih obavještajnih službenika i da je Rusija ranije pokazivala agresivne akcije protiv Ukrajine, Stoltenberg je pozvao na neophodni oprez.

Također je kazao da je NATO posljednjih mjeseci ojačao istočni bok i da je spreman da ga dodatno ojača američkim i britanskim avionima, brodovima i borbenim jedinicama.

Najavio je da će se o planovima za jačanje prisustva NATO-a na istoku i jugoistoku Evrope razgovarati na sastanku ministara odbrane članica NATO-a, koji će se održati u Briselu od 16. i 17. februara.