Virtuelni sastanak

Na Samitu za demokratiju koji organizuje američki predsjednik Joseph Borell, za predstavnika Kosova predviđeno je obraćanje od tri minuta, a za predstavnika Srbije pet minuta, prenosi Koha.

Na Samitu, koji se održava virtuelno, učestvovaće više od 100 zemalja, a prema rasporedu koji je predstavio State department, države su podjeljene po tipovima panela.

Kosovo je prvo u panelu koji traje 15 minuta, u okviru koga učestvuju i Luksemburg, Malta, Crna Gora i Holandija.

Srbija je na panelu na kome će učestvovati ukupno tri zemlje, svaka po pet minuta. Srbiju će predstavljati predsjednik Aleksandar Vučić.

Kako je saopšteno, predsjednica Kosova Vjosa Osmani će u svom govoru na Samitu predstaviti glavne tačke opredjeljenja Kosova u oblasti vladavine prava, međunarodne saradnje u borbi protiv autokratije, jačanje uloge žena u društvu i uspostavljanja mehanizama za obezbjeđivanje sprovođenja obaveza.

Koha navodi da je samit izazvao dosta "trvenja" i optužbi na Kosovu. Kosovo u početku nije pozvano da učestvuje, kao ni Srbija. Opozicija na Kosovu je zbog toga kritikovala vladu, nazvavši to "neuspjehom" i "raskidom sa Amerikom". Kasnije su stigli pozivi i za Srbiju i za Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore