Godinu dana od krvavog pira

Politički vrh Austrije prisustvovaće danas komemoraciji povodom godinu dana od terorističkog napada u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe i povređeno više od 20, a ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer uručiće odlikovanje policajcima koji su se se borili protiv teroriste, prenosi Tanjug.

Policija je, nakon devet minuta krvavog pira, uspjela da zaustavi teroristu Kujtima Fejzullahua, Austrijanca makedonsko-albanskog porijekla, koji je nasumično pucao ulicama centra Beč.

Oko 40 policajaca, koji su se tada našli u "crvenoj zoni", dobiće danas odlikovanje od ministra Nehammera, kancelara Alexandera Schallenberga i vicekancelara Wernera Koglera.

"Na godišnjicu stravične terorističke noći sećamo se svih žrtava. U toj noći bilo je i heroja u policiji, ali i civilnom društvu", ističe Nehammer.

Inače Nehammer će danas položiti venac na spomenik policiji, a zatim će gradonačelnik Beča Mihael Ludvig položiti vjenac na mjestu zločina.

Poslije podne će u crkvi Ruprehtskirhe, koja se nalazi na mjestu odakle je krenuo terorista, biti služena vjerska služba kojoj će prisustvovati predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen, kancelar Alexander Schallenberg, predsednik parlamenta Wolfgang Sobotka, bečki nadbiskup kardinal Christoph Sonneborn, i brojni članovi vlade.