Uhapšeno 15

Pripadnik mreže 15 operativaca koji su radili za izraelsku obavještajnu agenciju Mossad je tokom tri godine dobio blizu 10.000 dolara, navode turski mediji.

Pripadnik mreže 15 operativaca koji su radili za izraelsku obavještajnu agenciju Mossad na sakupljanju informacija o Palestincima u Turskoj kazao je kako je dobio hiljade eura za dokumente te kako se susreo s višim oficirom Mossada u Švicarskoj, piše turski list Daily Sabah, koji u nastavku članka operativca naziva M.A.S.

“Susreo sam se lice u lice sa zvaničnikom Mossada, on me je naučio kodirati datoteke na laptopu“, kaže M.A.S. za Daily Sabah.

List dalje navodi kako je ovaj operativac imao firmu koja je pružala konstultantske usluge stranim studentima koji su studirali u Istanbulu.

Mossad ga je prvi put kontaktirao u decembru 2018. godine preko agenta A.Z., koji mu se javio aplikacijom WhatsApp.

Dobio hiljade eura za dokumenta

Tada je od M.A.S. tražio informacije o njegovom poslu, tvrdeći kako ima klijente arapskog porijekla u Njemačkoj čija djeca žele studirati u Turskoj.

Tada je agent pitao kako se palestinski studenti upisuju u turske univezitete i kakve im povlastice pružaju državne i općinske vlasti Turske.

Sedmicu kasnije je M.A.S., koji je poslao podatke Mossadovom agentu, dobio stotine eura preko Western Uniona.

Ovo je bila isplata novca koji je dobijao u naredne tri godine.

M.A.S. je, također, pristao raditi na odvojenom dokumentu o palestinskim nevladinim organizacijama u Turskoj za Mossad, s čijim se agentom sreo 2019. godine.

A.Z. mu je rekao kako ima bliskog prijatelja, inicijala M.C., koji želi pomoći palestinskom narodu.

Ovaj prijatelj je imao još jednog oficira u slučaju, koji je M.A.S.-u kazao kako radi za Evropsku uniju i kako mogu komunicirati preko Protonmaila.

M.A.S. je rekao kako je dobio hiljade eura za dokumenta i kako je jednom novac podigao na tržnici u istanbulskom Batisehiru pokazavši ličnu kartu i račun.

Mossad je, također, želio doznati kako Palestinci koji dolaze na aerodrom u Istanbulu i koji potom ne mogu otići zbog COVID-19 dobijaju pomoć.

Susreti u Cirihu, isplata 10.000 dolara

Ova dvojica su ostali u kontaktu do aprila 2021. godine, kada je M.C. pozvao M.A.S.-a na sastanak u Evropu i rekao mu kako će mu svi troškovi biti plaćeni.

M.A.S. je dobio pozivno pismo paravan kompanije ESGC (Evropski centar za pomoć studentima) preko generalnog sekretara Švicarske u Istanbulu.

M.A.S. je dobio za sat vremena vizu za Švicarsku, otputovao u ovu državu i susreo se sa A.Z.-om na ciriškom aerodromu.

Pretpostavlja kako A.Z. ima 60 do 65 godina i kako je oko 180 centimetara visok.

Dobio je 500 eura i prebačen je u hotel, a u drugom hotelu se susreo s M.C.-om i u njegovoj sobi naučio kako kodirati Word datoteke u Protonmailu.

Preko Protonmaila su nastavili dalju komunikaciju.

M.A.S. je rekao kako je još jednom otišao u Cirih u augustu, gdje se susreo s M.C.-om i s čovjekom po imenu John.

Kada je M.A.S. posumnjao da su članovi obavještajne agencije, M.C. mu je rekao kako za njih može smatrati da su “organizacija slična obavještajnoj čije su dužnosti istraživanje za institucije EU-a“.

Tokom tri godine, M.A.S. je dobio blizu 10.000 dolara, navode turski mediji.

Uhapšenoe 15 špijuna u tajnoj operaciji

U četvrtakje objavljeno kako je turska Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) razotrila mrežu operativaca koji prikriveno rade za Mossad i vrše aktivnosti protiv izraelskih protivnika i stranih studenata u Turskoj.

Mrežu, koju čini pet odvojenih ćelija sa po tri osobe, pratile su jedinice MIT-a godinu dana.

Nakon razmjene podataka s policijom, protivterorističke jedinice su uhapsile 15 špijuna u tajnoj operaciji u četiri provincije.

Kako se navodi, špijuni su Mossadu davali informacije o stranim studentima u turskim univerzitetima, a naročito o onima koji su smatrani da bi u budućnosti mogli raditi u odbrambenoj industriji.