Poginulo 115 Palestinaca

Od ponedjeljka je poginulo najmanje 115 Palestinaca, šest Izraelaca, dok su stotine ranjene.

Izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze nastavljeno je u petak sa zračnim udarima i artiljerijskim salvama uprkos međunarodnim pozivima na mir. Izraelska vojska je ubrzala okupljanje vojnika i tenkova blizu granice sa palestinskom teritorijom koju drži pod opsadom.

Al Jazeerin Safwat Al Khalout iz Gaze javlja kako se od ponoći po lokalnom vremenu izraelske trupe masovno okupljaju kod granice, ali još nije započela kopnena ofanziva uprkos natpisima nekih medija.

“Kopnena operacija traži mnogo priprema, mnogo trupa“, istakao je on i dodao kako je vjerovatno riječ o tome da još nije došlo dovoljno tenkova, komada artiljerije i vojnika za ulazak u Gazu.

U posebnom saopćenju je i izraelska armija negirala početak kopnene ofanzive.

Sve nasilniji sukobi

Kahlout je naveo i kako su tijela žene i njena tri sina, koji su poginuli u izraelskom zračnom udaru, nađena na sjeveru Gaze.

Posljednje žrtve povećavaju broj poginulih od ponedjeljka na 115, od čega je najmanje 31 dijete. Više od 600 osoba je ranjeno.

Sa druge strane, poginulo je najmanje šest Izraelaca i jedan državljanin Indije. Izraelska vojska navodi kako su stotine raketa ispaljene iz Gaze ka raznim lokacijama u Izraelu.

Bilježe se i sve nasilniji sukobi između jevrejskih Izraelaca i palestinskih stanovnika Izraela u nekoliko gradova Izraela.

Potencijal za novu eksalaciju dale su najmanje tri rakete ispaljene sa juga Libana ka Izraelu.