Airwars

‘COVID efekat’ rezultirao je značajnim smanjenjem nasilja, jer su zajednice ostale zaključane u pandemiji korona virusa.

Broj civila ubijenih eksplozivnim oružjem u sukobima širom svijeta u 2020. godini manji je za približno dvije trećine u poređenju s prethodnim godinama, a polovina žrtava registrirana je u prva dva mjeseca, piše u godišnjem izvještaju londonske neprofitne organizacije Airwars.

Iz ove organizacije sugeriraju da je mogući “COVID efekat” rezultirao značajnim smanjenjem nasilja jer su zajednice ostale zaključane u pandemiji.

Na djelu su bili i drugi faktori.

Primirja u Siriji i Libiji imala su znatan učinak na smanjenje broja civilnih žrtava.

Sjedinjene Američke Države značajno su smanjile broj ciljanih napada u Jemenu, dok su protivterorističke akcije u Somaliji nastavljene visokim tempom, kaže se u izvještaju.

U međuvremenu, ograničene vojne operacije Turske nastavljene su u Siriji i Iraku, ponekad s tvrdnjama o civilnim žrtvama.

Izvještaji o američkim akcijama naglo su opali drugu godinu zaredom, bez poznatih napada u Libiji i Pakistanu i znatno manji broj u Jemenu, Iraku i Siriji.

Procjenjuje se da je u posljednjoj godini mandata Donalda Trumpa izvedeno 1.000 napada SAD-a, u odnosu na oko 13.000 tokom posljednje godine u uredu predsjednika Baracka Obame.