OSVETNIČKI UDARI

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci američkog napada na mete u Iraku i Siriji koje su, kako navode, povezane sa Iranskom revolucionarnom gardom.

Centralna komanda SAD-a je uz snimak polijetanja bombardera objavila da Iranska revolucionarna garda i njihove pridružene milicije predstavljaju direktnu prijetnju stabilnosti Iraka, regije i sigurnosti Amerikanaca.

"Nastavit ćemo da preduzimamo akcije. Činimo sve što je potrebno da zaštitimo naše ljude i smatramo odgovornim one koji ugrožavaju njihovu bezbjednost", rekao je general Michael Erik, komandant američke Centralne komande.


Napadi na mete u Iraku i Siriji snimljeni su i iz tih država te su mnogi snimci objavljeni na društvenim mrežama. Jedan od njih prikazuje eksplozije u Al-Qa'imu (Irak), gdje su Amerikanci pogodili skladište s naoružanjem.

Objavljeni su i videosnimci iz Sirije na kojima se također vide i čuju eksplozije.

Sjedinjene Američke Države su kasno sinoć pokrenule napade na ciljeve u Siriji i Iraku koji su povezani sa Iranom. U saopćenju američke vojske se navodi da su usmjereni na snage Iranske revolucionarne garde i miliciju koja je povezana s njima.

Do osvetničkih napada dolazi kao odgovor na napad dronom na američku bazu u sjeverozapadnom Jordanu gdje su stradala tri vojnika, a sama baza je bila tajna. Iran je negirao umiješanost u taj napad.

U napadima je pogođeno najmanje sedam lokacija od kojih su četiri u Siriji i tri u Iraku. Na tih sedam lokacija je uništeno više od 85 meta koje podrazumijevaju komandne i kontrolne štabove, logistička čvorišta i skladišta za oružje.

Povodom napada su se oglasili iz Sirije kazavši da se okupacija ne može nastaviti. Sirijska vojska navodi da je jedan broj ljudi ubijen, a drugi ranjen, no ne daju precizne podatke. Ističu da među ubijenima ima i civila te također ukazuju na ogromnu štetu na privatnoj i javnoj imovini.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je da su zračni napadi pogodili područja Deir Ezzor, Al-Bukamal i Al-Mayadeen, kao i njihovu okolinu na sirijsko-iračkoj granici.