USA Coronavirus

Na osnovu preliminarnog uvida u statistiku smrti, koronavirus može biti odgovoran za više dnevnih smrtnih slučajeva od srčanih bolesti i karcinoma, navodi se u istraživačkom pismu objavljenom u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Službena statistika smrtnosti bit će dostupna u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti tek sljedeće godine.

Decenijama su i srčane bolesti i rak imale najveću stopu smrtnosti, sa između 1.600 i 1.700 smrtnih slučajeva dnevno.

Ipak, između 1. novembra i 13. decembra, sedmodnevni pokretni prosjek za dnevne smrti od koronavirusa utrostručio se, sa 826 na 2.430 smrtnih slučajeva dnevno, navodi se u pismu. U srijedu su SAD izvijestile o rekordnih 3.656 smrtnih slučajeva, prema nadzornoj ploči Univerziteta John Hopkins.

U pismu se ističe da će, ako se ovaj trend nastavi, sedmodnevni pomični prosjek premašiti visinu proljetnog naleta, a 21. aprila zabilježeno je 2.856 smrtnih slučajeva.

U pismu se također ističe da se procjenjuje da je višak smrtnih slučajeva zbog kašnjenja i poremećaja izazvanih pandemijom za 20% veći od javno prijavljenog broja smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom.

"Neuspjeh javnosti i njezinih čelnika da poduzmu odgovarajuće korake za sprječavanje virusnog prijenosa učinili su naciju ranjivijom. Veliki dio ove eskalacije mogao je biti spriječen, kao što vrijedi za mnoge smrtne slučajeve koji dolaze", navodi se u pismu.

Pismo je pripisano Stevenu H. Woolfu, MD, dr. Dereku A. Chapmanu i Jong Hyung Leeu, M.S., sa Univerziteta Virginia Commonwealth.