Svijet napravio važan korak

Vakcina protiv COVID-19 moglo bi postati dostupno najranjivijim grupama ljudi do marta 2021. i s ostalim napretkom iz temelja promijeniti tok pandemije, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Bruce Aylward izjavio je na godišnjem ministarskom sastanku WHO-a da su privremeni rezultati zadnje faze Pfizerovog ispitivanja vakcine "vrlo pozitivni".

- Još uvijek ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati... ali vrlo pozitivni rezultati koji su danas došli, koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za cijeli svijet - rekao je Aylward.

- U rezultatu izvanrednog rada koji se odvija globalno, do marta bismo mogli biti u prilici da temeljito promijenimo smjer i dinamiku ove krize - dodao je.

Eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa američkog farmakološkog diva Pfizera i njemačke kompanije BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost u sprječavanju COVID-19, objavile su dvije kompanije u ponedjeljak, što je golema prekretnica u odbrani od pandemije koja ubrzava s preko 50 miliona slučajeva zaraženih i 1.2 miliona mrtvih.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus također je pozdravio "ohrabrujuće vijesti o vakcini".

Kandidat za vakcinu Pfizera i BioNTecha nije među prvih devet vakcina koje su činile dio postrojenja "COVAX", koje vodi WHO u svrhu finansiranja i pravedne raspodjele vakcina diljem svijeta.

Međutim, te dvije kompanije su izrazile interes za opskrbu tog programa. WHO je rekao da je više vakcina a u razmatranju.

Pfizer i BioNTech sada žele aplicirati za hitno odobrenje vakcine u SAD-u, što je u nadležnosti tamošnje Agencije za lijekove i hranu (FDA), vjerovatno ovoga mjeseca, što znači da bi odluka mogla biti donesena u decembru.

Potencijalna vakcina dosad je ispitano na više od 43.000 sudionika različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. novembra. Vakcina postaje učinkovita sedam dana nakon druge doze.

Na temelju predviđanja, dvije kompanije bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 miliona doza vakcine u svijetu te do 1.3 milijarde doza u 2021.

Evropska medicinska agencija, regulatorno tijelo EU-a, pokrenula je ubrzanu proceduru glede odobrenja za kandidatsku vakcinu BioNTech/Pfizer, kao i za vakcinu koju razvijaju AstraZeneca i Sveučilište Oxford.

I Rusi su se oglasili o učinkovitosti svoje vakcine


Ruska vakcina Sputnjik V više je od 90 posto učinkovita, izjavila je u ponedjeljak direktorica istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva, pozivajući se na podatke prikupljene o vakcinisanjima građana, a ne iz ispitivanja vakcine koje je još u toku.

- Mi smo odgovorni za praćenje učinkovitosti vakcine Sputnjik V među građanima koji su ga primili u sklopu programa masovne vakcinacije - rekla je Oksana Drapkina, direktorica istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva.

Evropska komisija će s farmaceutskim kompanijama Pfizer i BioNTech uskoro potpisati ugovor o nabavci 300 miliona doza vakcine protiv COVID-19, objavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

- Izvrsna vijest od Pfizera i BioNTecha o uspješnim rezultatima njihovih kliničkih ispitivanja vakcine protiv COVID-19. Komisija će s njima uskoro potpisati ugovor o 300 miliona doza vakcina - objavila je na Twitteru Ursula von der Leyen.

Izvor: Index.hr