Zapljena respiratornih maski

ʽNije bilo čina piratstva, baš suprotnoʼ, rekao je Trump, dok zvanični Berlin radi na rasvjetljavanju događaja.

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je optužbe za "piratstvo" zbog navodne zapljene 200.000 respiratornih maski namijenjenih Berlinu koje su nestale usljed globalne nestašice u vrijeme pandemije korona virusa, javlja dpa. 
Regionalni ministar unutrašnjih poslova u Berlinu Andreas Geisel upozorio je da su medicinske maske zaplijenili američki dužnosnici na Tajlandu i optužio SAD za "moderno piratstvo" i "metode Divljeg zapada", prenosi Hina.
"Nije bilo čina piratstva, baš suprotno", ocijenio je Trump.
Njemački dužnosnici prvo su rekli da su maske naručili od američke kompanije i nagađalo se da je riječ o konglomeratu 3M, no dužnosnici su kasnije rekli da je ipak riječ o njemačkom trgovcu.
3M je ranije poručio da nema naznaka da su maske zaplijenjene i za dpa je rekao da ne posjeduje nikakve papire o pošiljci maski za Berlin. 

Berlin pokušava saznati šta se dogodilo

Berlin je u međuvremenu objavio da još pokušava otkriti što se dogodilo s narudžbom FFP2 maski.
"Radimo na rasvjetljavanju detalja", rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Martin Pallgen.  
Pallgen kaže da nije jasno što se zaista dogodilo u zračnoj luci u Bangkoku. 
Kaže da je berlinska policija naručila i platila 400.000 medicinskih maski od njemačkog specijaliziranog trgovca, a ne od američke kompanije. 
Navode o zapljeni maski u Bangkoku prenio je trgovac, navodi glasnogovornik. Kompanija je također rekla da je avion s maskama napustio Bangkok i odletio za SAD. 

'Trebali bi doći sebi'

Trump je sugerirao da se radi o konglomeratu 3M kad je upitan o incidentu.
I ranije je kritikovao 3M koji je odbio zahtjev Trumpove administracije da prestane izvoziti maske u Kanadu i Latinsku Ameriku. 
"3M nije dobro postupao s našom zemljom, trebali bi doći sebi", rekao je predsjednik novinarima. 
U prvoj seriji trebalo je pristići 200.000 naručenih maski za Berlin, objasnio je Pallgen i dodao da berlinske vlasti, policija i trgovac pokušavaju saznati što se dogodilo.