'Teroristi' jedina meta

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da je ubijeno najmanje 15 ljudi, među kojima osam civila.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su turske snage u okviru operacije „Izvor mira“ na sjeveru Sirije do sada izvele napade na 181 metu kurdskih snaga.
"Oružane snage Turske su u okviru operacije Izvor mira, upotrebom zračnih snaga i ostalom vojnom podrškom, do sada izvele napade na 181 metu“, navodi se u saopštenju Ministarstva na Twitter nalogu, prenijela je agencija Anadolija.

Cilj je uništiti koridor južno od turske granice

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj, kako tvrde, uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti koridor koji "teroristi" namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.
Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su "teroristi" jedina meta u okviru operacije "Izvor mira".
Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču „borbe protiv terorizma“.
Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da su poduzete mjere da u okviru operacije na sjeveru Sirije ne bude nanesena bilo kakva šteta civilima i historijskim i kulturnim objektima.
“Kao što je i do sada bilo, i u okviru ove operacije zaštićeni su civili, nevini ljudi, historijski, kulturni i vjerski objekti kao i okoliš”, rekao je Akar, te dodao:
“Pridajemo veliki značaj ne samo sigurnosti naše zemlje i naroda, već i sigurnosti ostalih vjerskih i etničkih grupa koje žive u regiji”, kazao je.

Posmatrači: Najmanje 40 ranjenih

Borci kurdskih Sirijskih demokratskih snaga - SDF i turske snage sukobile su se zapadno od sirijske granice, u mjestu Tal Abyad, rekli su lokalni izvori za Al Jazeeru Arabic.
U borbama se koristi teško naoružanje, dodali su svjedoci.
Glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali na Twitteru je potom objavio kako su se borci ove grupe suprotstavili turskim snagama.
"Kopneni napad turskih snaga odbili su borci SDF-a kod Tak Abyada... Za sada nema proboja", napisao je on.
Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) izvijestio je da je najmanje 15 ljudi, među kojima osam civila, ubijeno u srijedu u turskoj ofanzivi, prenijela je Fena.
Dvije žrtve su izgubile život u minobacačkoj  paljbi na Qamichli, većinski kurdski grad, dodaje SOHR koji je nešto ranije bio objavio podatak o 11 ubijenih. Kako navodi SOHR, koji raspolaže sa širokom mrežom izvora u Siriji, 40 osoba je ranjeno u turskoj ofanzivi.

Sjednica Vijeća sigurnosti

Reuters navodi kako će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razgovarati u četvrtak o situaciji u Siriji iza zatvorenih vrata, navele su neimenovane diplomate.
Pet članica zemalja Evropske unije zatražili su sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.
Zahtjev za održavanjem sjednice su uputili Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Poljska i Belgija kako bi se raspravljalo o dešavanjima na sjeveroistoku Sirije.
Sirijske demokratske snage - SDF - pozvale su UN i saveznike da uspostave "zonu zabrane letenja", kako bi zaštitili to područje od turskih napada.