Ekstremno desničarski motiv

Policija je objavila kako je uhapšena jedna osoba nakon pucnjave koja se desila ispred sinagoge.

Prvi čovjek njemačke sigurnosti opisao je pucnjavu u gradu Halle kao antisemitski napad i kazao kako tužitelji vjeruju kako je riječ o ekstremno desničarskom motivu, prenosi agencija AP.
U saopćenju, njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je potvrdio kako se „teško naoružani počinitelj“ pokušao probiti u sinagogu danas u istočnom njemačkom gradu za vrijeme najsvetijeg jevrejskog dana Yom Kippura.
Agencija AP navodi kako je bilo pucnjave ispred sinagoge i prema obližnjoj prodavnici kebaba i kako je tom prilikom ubijeno dvoje ljudi. Iz policije navode kako je uhapšena jedna osoba.

Prekid upozorenja

Agencija nastavlja kako je list Der Spiegel, bez navođenja izvora, objavio kako je za napad osumnjičen 27-godišnji Nijemac iz savezne države Saksonija-Anhalt u kojoj se Halle i nalazi. List nastavlja kako je u rukama istražitelja i videosnimak koji je navodno napadač snimio kamerom na kacigi.
Policija je također objavila nešto ranije kako nema više „akutne“ opasnosti za javnost u Halleu, te kako građani smiju izaći na ulice.
"Naše snage su uhapsile jednu osobu. Ostajemo u stanju pripravnosti. Rasporedili smo snage u i oko Hallea i pokušavamo stabilizirati situaciju, sve dok ne dobijemo relevantne informacije", napisala je policija ranije na svom profilu na društvenoj mreži Twitter i pozvala sve koji se nalaze blizu mjesta napada da ostanu u zatvorenom.
"Bilo je nekoliko pucnjeva. Navodni počinitelji bježe s vozilom. Molimo ljude da ostanu u svojim stanovima", saopćeno je tada iz policije.

Pucnjava na sveti dan Yom Kippur

Pucnji su se u srijedu poslije podne čuli i u Landbergu, predgrađu Hallea, prenio je Focus Online.
Za sada nije jasno jesu li dva incidenta povezana.
Policija i dalje poziva građane da ne izlaze iz domova.
"Ostanite oprezni", upozorila je policija na Twitteru.
Reuters navodi da se napad dogodio na Yom Kippur, najsvetiji dan u godini u judeizmu, kada Jevreji poste više od 24 sata tražeći iskupljenje.
Iz državnih željeznica Njemačke - Deutsche Bahn saopćeno je da je glavna željeznička stanica u Halleu zatvorena.