NIJE PITANJE HOĆE LI GA BITI, NEGO KAD ĆE BITI

Ukoliko dođe do globalnog sukoba, neki su dijelovi svijeta mnogo su sigurniji od drugih... Prošle su decenije od posljednjeg svjetskog rata u kojem se našao svijet, a svaki takav sukob odneo je milione žrtava, unazadio svjetske ekonomije i svijet bacio na koljena.

Politički i vojni analitičari upozoravaju kako se pitanje izbijanja Trećeg svjetskog rata ne svodi na to "hoće li ga biti", već "kad će biti?", što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika širom svijeta. No, ako do takvog sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu kako će u svijetu ipak biti "oaza mira". Ovo je top deset zemalja za koje se vjeruje da će biti najsigurnije ukoliko izbije Treći svjetski rat:

Tradicionalno neutralna Švicarska

Sa planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, Švicarska se bez sumnje dokazala kao sigurno utočište tokom krvave historije Evrope. Sa Njemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo vjerovatno da bi mogle da postanu mete nuklearnih bombi, Švicarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje ju okružuju. Švicarci lako mogu da se popnu u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kažu stručnjaci.

Dovoljno izolovane da ih niko ne dira

Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan su četiri države koja spadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne odbrane, već zbog svoje izolacije i nedostatka ikakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača. Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9.000 i 6.000 aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu ni sa jednom zemljom. Na Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. Njihova prednost su i čiste vode i plodna zemlja, koja im omogućuje da se za osnovne potrebe snađu bez drugih.

Čile uživa prirodnu zaštitu

Najnaprednija država po pitanjima ljudskog razvoja od svih drugih zemalja Latinske Amerike, Čile je takođe zaštićen gotovo neprobojnom barijerom - Andama na svom zapadu i okeanom na svom istoku. Osim toga, južna polulopta Zemlje ima kvalitetniji vazduh (manje gradova, populacije, industrije i zračne mase između sjevera i juga najčešće ostaju odvojene) i puno manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut

Vjerovatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Evropi, Danska biti ranjiva zbog svoje upletenosti u NATO, kao i blizine drugim velikim državama Evrope. Ali Danska ima adut u rukavu - a to je Grenland. On je udaljen i izolovan, baš poput Islanda, planinskog terena i politički neutralan. Budući da je to danska samoupravna teritorija, sigurno je da bi mnogi Danaci tamo potražili sklonište.

Maltu je lako ignorisati

To šumovito ostrvo Mediterana kroz historiju je uspješno odolevalo brojnim pokušajima osvajanja - od krstaša do napada raznih carstva. Svaki potencijalni napadač bi dobro razmislio prije tako skupe i na kraju bezizlazne invazije, a relativno mala veličina države nema opravdanje za uzaludno "upropaštavanje nuklearne rakete", pa je velika vjerovatnoća da bi zaraćene sile uglavnom ignorisale Maltu.