Opštinske nagrade za 2018.

Povodom izbora najboljih iz oblasti kulture, omladine i sporta za 2018. godinu u Opštini Prizren, reagovao je zamjenik ministra multure, omladine i sporta, Arhim Ajazi, čije saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Kao zamjenik ministra za kulturu, omladinu i sport u Vladi Republike Kosova upućujem apel nezadovoljstva Opštini Prizren (Direktorijatu za kulturu, omladinu i sport) povodom dodjele nagrada za najuspešnije iz oblasti kulture, omladine i sporta u 2018. godini.
Interesantna je činjenica da od 35 nagrada ni jedna nije dodeljena ni jednom kulturnom subjektu, sportisti, sportskom klubu niti nevladinoj omladinskoj organizaciji iz bošnjačke zajednice.
Neko će se onda s’ pravom upitati da li to bošnjačka zajednica nema svoju kulturnu baštinu, da li nema omladinskih organizacija i da li nam je sport nepoznata aktivnost.
NE, predsjedniče Opštine Haskuka i direktore za kulturu, omladinu i sport gospodine Oreshka. Bošnjačka zajednica koja je po brojnosti stanovnika odmah iza većinske zajednice u Opštini Prizren, je i te kako bogata kulturom i naši sportisti su veoma uspješni u mnogim sportskim klubovima.
Mi imamo kulturno-umjetnička i etnološka društva koja su veoma aktivna u predstavljanju i očuvanju bošnjačke kulture i tradicije i organizatori su mnogih festivala posećenih od strane mnogih turista. Takođe, uzimaju učešće na svim festivalima koje organizuje Opština Prizren, na svim humanitarnim koncertima, a veoma često i ponosno predstavljaju naš grad i našu državu na mnogim međunarodnim festivalima, odakle se vraćaju sa brojnim priznanjima.
Takođe, sportisti iz bošnjačke zajednice su veoma uspješni i u mnogim sportskim klubovima, gdje se uvijek vraćaju sa nekom osvojenom medaljom sa evropskog i svjetskog takmičenja.
Bošnjačka zajednica ima veoma uspješne umjetnike iz oblasti književnosti, slikarstva i muzike.
Poslije svega iznesenog, postavljam pitanje, gradonačelniku Opštine Prizren gosp. Haskuki i direktoru za kulturu, omladinu i sport gospodinu Ehatu Oreshki: Da li od 35 nagrada baš nijedna nije mogla otići u ruke kulturnim stvaraocima i sportistima iz bošnjačke zajednice?
S’ obzirom da se jedna zajednica i narod može uništiti ukoliko joj uništite kulturu, pitamo se da li je onda ovaj propust urađen namjerno. Imajući u vidu i da je Prizren multietnički grad a da su sve dodjeljene nagrade pripale samo pripadnicima iz većinske zajednice, pitamo se takođe da li neko namjerno radi na uništavanju multietničnosti grada Prizrena koji je ovaj simbol i tradiciju gradio decenijama unazad.
Gospodine Oreshka, vjerovatno će vaš odgovor biti da je odabir vršila adekvatna komisija. Ali ste članove te komisije birali Vi direktore, a u njoj nije bilo nijednog člana iz manjinskih zajednica koji bi zaštitio interese manjina. Takođe je bilo i puno prijedloga iz bošnjačke zajednice koji su uredno konkurisali.
Ja bih poručio svim kulturnim subjektima, kulturnim stvaraocima i sportistima iz bošnjačke zajednice da im ova nepravilnost i nedodjeljenja priznanja za njihove uspjehe ne budu razočarenje, već samo podstrek da i dalje još više budu uspješni na svojim poljima i u svojim aktivnostima.
Bošnjačka zajednica je ipak ponosna na Vas", stoji u saopštenju zamjenika ministra Arhima Ajazija.