Brojne osude ovog vandalskog čina

Devetnaestogodišnji Çlirim Maloku, albanske nacionalnosti koji je u noći između subote i nedjelje u Novom Sadu zadobio povrede opasne po život, kada ga je, kao i njegovog druga G.B., takođe albanske nacionalnosti, napala grupa još uvijek neidentifikovanih osoba, van životne opasnosti je. Njega su u urgentnom centru KCV jučer obišli pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, predsjednik Unije Albanaca u Srbiji Demo Berisha i zamjenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević. Izvještaj iz bolnice pripremila je TV N1. U međuvremenu stižu brojne osude ovog, kako se do sada u javnosti predstavlja, napada na etničkoj osnovi.

"On je van životne opasnosti. Premješten je sa Odjeljenja intenzivne njege na Odeljenje poluintenzivne njege. Sada je u stabilnom stanju i moći će da da izjavu policiji", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Mladić albanske nacionalnosti je operisan i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, dodao je.

"Drugi povređeni mladić zadobio je lakše tjelesne povrede i pušten je istog dana, nakon hospitalizacije, na kućno liječenje", kazao je sekretar dr Gojković.

Policija traga za napadačima

Demo Berisha izjavio je da u Uniji Albanaca smatraju da je ovo izolovan slučaj i da tu nema organizovane priče.

"Ovaj slučaj treba posmatrati kao vandalski čin i ne treba ga predimenzionirati. Po mojim saznanjima i na osnovu onoga što sam čuo od drugog napadnutog momka, razlog za napad je bio samo to što su govorili na albanskom. Drugi incident koji je bio u blizini prethodio je ovom događaju, ali ovi momci nisu bili dio toga. Oni su žrtve drugog sukoba", naveo je Berisha.

Policijska uprava u Novom Sadu navela je da intenzivno rade na rasvjetljavanju slučaja.

Brojne reakcije

Napad na dva mladića albanske nacionalnosti osudilo je trinaest različitih organizacija i pojedinaca.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova da pronađu napadače na dvojicu Albanaca u Novom Sadu i da budu „najdrastičnije kažnjeni“. U obraćanju medijima, zajedno sa Jensom Stoltenbergom, iako je u prvom djelu rekao da su samo Srbi ti koji su ugroženi na Kosovu i to na dnevnom nivou, osvrćući se na napad na dva albanska mladića u Novom Sadu, opomenuo je da će teško tražiti zaštitu za Srbe na Kosovu ako se ovakvi napadi budu dešavali.

Pokrajinska vlada je najoštrije osudila napad na albanske mladiće takođe.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocjenio je  da se radi o „nezakonitom, nečasnom i nemoralnom incidentu“ koji treba da bude sankcionisan.

U osudama se pridružio i pokrajinski zaštitinik građana, pružajući podršku nadležnim organima da se što prije оtkriju pоčinioci.

I povjerenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti osudila je prebijanje albanskih mladića, kao i muftija vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić.

Osude stižu i od političkih stranaka: Pokrajinskog i gradskog (novosadskog) odbora Demokratske stranke (DS). Gradski odbor optužuje vlast da je glavni „generator nasilja“ u državi.

Vojvođanska partija je ocjenila da se radi o pokušaju ubistva.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da se hitno pronađu počinioci i rasvjetle svi detalje događaja. Istu poruku uputili su i Pokret centra, Građanski blok 381 i Srpska desnica.

Izvor: N1/KoSSev