Ne može i jug Srbije i sjever Kosova

Historičar Milan St. Protić smatra da će, kada je u pitanju Kosovo, sve ostati status kvo kao što je bilo posljednjih 20 godina i ne vidi prostor za korak napred.

U intervjuu za "Blic", na pitanje koje je to rješenje o kojem Vučić govori da mu nije prošlo, Protić kaže da misli da je Vučić govorio o razmjeni teritorija - jug Srbije za sjever Kosova.
 
"Kako tačno i u kojim međama, nije bitno. Umjesto dobrovoljne razmjene stanovništva oni su razmišljali o razmjeni teritorija. Mnogo je gora i teža razmjena teritorija nego razmjena stanovništva", smatra Protić.
 
On dodaje da bi Srbima, koji trenutno žive južno od Ibra neuporedivo bilo bolje u Srbiji, da tamo za njih nema budućnosti.
 
"Na sjeveru je stvoreno nešto što više liči na Divlji zapad nego na civilizovanu sredinu i to je najveći problem", dodao je on.
 
Iznosi i svoje viđenje rješenja za Kosovo, prema kojem bi Srbija priznala Kosovo, ali bi odmah dobila članstvo u EU i eksteritorijalnost svetinja na Kosovu, Srbi s Kosova dobili bi opciju da se presele u Srbiju, a Albanci s juga Srbije na Kosovo.
 
NATO, EU i Savjet bezbjednosti bi trebalo da garantuju Srbiji teritorijalni integritet a za Srbiju bi trebalo obezbjediti dugotrajnu finansijsku pomoć koja bi je za desetak godina podigla na noge. Kad je riječ o sjeveru Kosova, ona smatra da su sjever Kosova i jug Srbije spojeni sudovi i da Srbija mora da izabere ili jedno ili drugo.
 
Prema njegovom mišljenju, jug Srbije je neuporedivi značjaniji za Srbiju zato što tuda prolazi autoput i ako Srbija izgubi moravsko-vardarsku dolinu izgubila je žilu kucavicu.
 
"Da sačuvamo i jedno i drugo, mislim da je nemoguće", kaže on.