GLAVNI SEKRETAR NATO-a

NATO podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, jer je važan za mir i bezbjednost cijelog regiona, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Komentirajući ideju o razgraničenju koja se spominje kao mogućnost za rješenje kosovskog pitanja, Stoltenberg je, uoči posjete Srbiji, rekao da to nije nadležnost NATO-a.

"Svesrdno podržavamo proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i važno je da se on nastavi. To je važno za mir i bezbjednost u regionu, a politički lideri tu imaju veoma važnu ulogu", rekao je Stoltenberg za "Blic".

Stoltenberg je kazao da je uvjeren da budućnost cijelog zapadnog Balkana leži u euroatlanskoj porodici zato što će to donijeti korist njegovim građanima, zemljama i cijeloj euroatlanskoj oblasti.

Stoltenberg je naglasio da će NATO nastaviti da podržava sve napore koji vode normalizaciji sigurnosne situacije i spuštanju tenzija u regionu zato što "ljudi iz ovog regiona zaslužuju bolju budućnost kao dio euroatlanske porodice".

Na pitanje da li je NATO spreman da reagira u slučaju da kosovske formacije primijene silu na sjeveru Kosova u dijelovima gdje Srbi čine većinu, Stoltenberg je rekao da NATO ostaje posvećen stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana.

"KFOR će preduzeti sve mjere za sigurno okruženje na Kosovu za sve zajednice u skladu sa mandatom UN-a. Prisustvo naših službenika na Kosovu je garancija za sigurnost", rekao je Stoltenberg, dodavši kako će KFOR ostati na Kosovu sve dok to bude potrebno.