Podjela, korekcija, razgraničenje...

Tri bivša visoka predstavnika u Bosni i Hercegovini: Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling, uputili su otvoreno pismo Federici Mogherini i ministrima spoljnih poslova, zemljama članicama EU o korekciji onoga što vide kao granicu između Srbije i Kosova. U pismu se ističe "duboka zabrinutost" u vezi sa predlozima zvaničnika EU i njihovom spremnošću da podrže sporazum između predsjednika Vučića i Thaçija koji obuhvata "razmjenu teritorija između Srbije i Kosova putem korekcije granica".

Ova tri bivša visoka zvaničnika strahuju kako promjena granica u ovakvom regionu "neće riješiti podjele, već će ih produbiti".

"Dovoljno dobro poznajemo EU i Evropu da znamo da su nas naši principi i naša krvava historija naučili da do održivog mira može da dođe samo onda kada naučimo da živimo u višenacionalnim zajednicama, umjesto da prekrajamo granice kako bi stvorili monoetničke zajednice", navode Bildt, Ashdown i Schwarz-Schilling.

"Ukratko, ne možemo zamisliti nijednu drugu politiku koja bi nas prije dovela do podjele i sukoba na Balkanu od one koju neki sada očigledno podržavaju".

Prevod pisma upućenog Mogerinijevoj objavljujemo u cjelosti:

"Njena ekselencija Federica Mogherini Visoka predstavnica Unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Sekretarijat Savjeta za spoljne poslove Evropske unije 29. avgust, 2018.

Otvoreno pismo Federici Mogherini i ministrima spoljnih poslova zemljama članicama EU o korekciji granica između Srbije i Kosova

Kao bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, duboko smo zabrinuti zbog najnovijih najava visokih zvaničnika Evropske unije, koji sugerišu da bi EU mogla biti spremna da podrži sporazum između predshednika Vučića i Thaçija koji obuhvata razmjenu teritorija između Srbije i Kosova putem "korekcije granica". Dovoljno dobro poznajemo region da znamo kako ovakva promjena granica neće riješiti podjele, već će ih produbiti.

Iako se situacija na Kosovu ne može porediti sa situacijom u Bosni i Hercegovini, mi dovoljno dobro poznajemo zapadni Balkan da znamo da bi takvu politiku nacionalistički političari zloupotrebili da dodatno osporavaju granice i destabilizuju druge zemlje u regionu. Dovoljno dobro poznajemo Bosnu i Hercegovinu da znamo da će ovo pružiti priliku i podršku onima koji bi rasparčali zemlju, koji već pozivaju na povratak stanja od prije Dejtona, uništavajući sve ono na čemu smo mi i naši bosanski partneri radili više od dvije decenije.

Dovoljno dobro poznajemo EU i Evropu da znamo da su nas naši principi i naša krvava historija naučili da do održivog mira može da dođe samo onda kada naučimo da živimo u višenacionalnim zajednicama, umjesto da prekrajamo granice kako bi stvorili monoetničke zajednice.

Ukratko, ne možemo da zamislimo nijednu drugu politiku koja bi nas prije dovela do podjele i sukoba na Balkanu od one koju neki sada očigledno podržavaju.

Nema sumnje da postoji rizik da ovo destabilizuje sadašnje sporazume, kao što su oni u Makedoniji, da naruši jedinstvo država kao što je Bosna i Hercegovina, ohrabrujući one koje žele da vide razmjenu teritorija na drugim mjestima, kao što je Ukrajina i da će vjerovatno dovesti do egzodusa manjina iz njihovih postojećih zajednica.

Zato vas pozivamo da se pobrinete da se ovi prijedlozi odbace bez odlaganja.

Iskreno,

Carl Bildt, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini 1995-1997, Paddy Ashdown, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini 2002-2006, Christian Schwarz-Schilling, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini 2006-2007."


Izvorno pismo možete pročitati na: http://paddyashdown.co.uk/articles/index.php/2018/08/29/kosovoserbia-swap/