Albanci iz Preševa u Štrpce, a Štrpce u Preševo

Poslije podsjetnika preko Twittera o tome kako, to jest – gdje i sa kim, Srpska radikalna stranka i njen vođa Vojislav Šešelj, vide granicu Srbije, Šešelj o razgraničenju na Pinku. Ali i o želji da "zvizne šamar iz zaleta" jednom arhimandritu kojeg vidi kao "notornog izdajnika" kojeg SPC treba da "skloni sa mjesta" igumana Visokih Dečana.

Lider radikala je govorio i o "civilizovanoj razmeni stanovništva" – Albanci u Štrpce, Srbi u Preševo, da je dobro da u 'pograničnoj oblasti' Srbija nema 'neprijateljsko stanovništvo'. Ponovio je i iste poruke sa Twittera: Nada se da će Srbija da povrati i ono što je srpsko u Albaniji. Priznao je i da je postao "umjereni optimista" i to poslije "dužeg vremena" kada je u pitanju Kosovo. Dobro mu ide u politici i ima namjere da dođe na vlast u toku 20 godina koliko će se još politikom baviti.

"Nešto se dešava u američkoj politici. Ona se očigledno mijenja. I na neki način sam ponosan ako sam ja doprineo tome, jer smo blagovremeno podržali Trumpa i sva srpska zajednica u Americi je za njega glasala", Vojislav Šešelj na nacionalnoj televiziji kaže. A vidi i promjenu i u retorici američkih ambasadora.

Povoljni vetrovi za Srbiju duvaju i iz Amerike i iz Turske i treba te odnose sa Turskom da razvijamo. Dobro je što sa njom imamo dobre odnose i što je to na putu da se dalje razvija.

"Tračak nade se pojavio kod cijelog srpskog naroda i to se osjeća", tvrdi.



Iako tvrdi da je Kosovo sastavni dio Srbije, takođe kaže i da postizanje sporazuma sa Albancima "ne bi bilo zgorega", "tek da vidimo gdje je na Kosovu srpska većina, a gdje albanska".

"I da dvije zajednice ako nisu u stanju da žive zajedno, da žive odvojeno", te da, ako su "povoljne okolnosti", "na tome treba raditi".

Šta bi Šešelj uradio?

"Ja bih sada inicirao da svih 12 opština sa srpskom većinom sprovede referendum, da se narod tamo izjasni da li je za ostanak u Srbiji ili je za neku drugu varijantu."

Tako bi se, po onome što zagovara ovaj višedecenijski političar, "imao čvrst argument u rukama":

"Evo, 12 opština hoće da ostane u Srbiji."

U daljim razgovorima bi mogla da uslijede kompromisna rješenja, objašnjavao je dalje onima koji prate program Pink televizije.

"Ne dolazi u obzir da kažemo, uzimamo Sjever Kosova a dajemo Preševsku dolinu", jer je to za Šešelja "glupost": "Dajemo svoje za svoje."

Srbe na Kosovu je pozvao da ga "ne shvate pogrešno" jer je to samo "jedna ideja i jedno razmišljanje" – "kako bi se mogao uneti novi element u pregovore".

"Civilizovana razmjena stanovništva"

"Pošto je najlakše Štrpce izolovati, u slučaju neke nove krizne situacije, oni su u najvećoj opasnosti", objasnio je Šešelj svoje razmišljanje, na šta je voditeljka Dea rekla još jedno "Jasno".

"'Ajmo da razmjenimo stanovništvo dvije opštine – Albanci iz Preševa u Štrpce, a Štrpce u Preševo. To je civilizovana razmjena stanovništva koju bi dogovorili Srbi i Albanci", poručio je lider radikala.

Da oteramo sve Šiptare kad NATO ode i mi se sjurimo dole, do tada pod čvrstom kontrolom da držimo Sjever

"Da bismo oslobodili Kosovo i Metohiju, moramo jakim vojnim i policijskim snagama da otjeramo sve Šiptare koji ne priznaju srpsku državu. To ne možemo kad je NATO tamo. Dok čekamo da NATO ode i tamo se sjurimo, treba pod čvrstom srpskom kontrolom da zadržimo bar dio Kosova."

Nema razgraničenja sa Albancima u Albaniji već sa Grcima u Draču

"Nećemo nikakvo razgraničenje s Albancima. Mi Srbi treba da se razgraničimo u Albaniji s Grcima, negdje u pojasu Drača. Austrougarska je stvorila Albaniju kao vještačku državu da bi spriječila Srbiji izlazak na more. Na sjeveru Albanije je naša postojbina. Tamo je sve srpsko, i zemlja i kamen."