Apsolutno se radi samo o pretpostavci

Osnivač Foruma za entičke odnose Dušan Janjić ocjenio je da je apsolutno nedokazivo da su njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump razgovarali o Kosovu i da bi to moglo da donese neku značajnu promjenu u odnosu velikih sila prema Briselskom dijalogu i pitanju Kosova.

"Apsolutno se radi samo o pretpostavci da su razgovarali o Zapadnom Balkanu i u Kosovu, i ta pretpostavka je oboriva... Riječ je o širenju iluzija i o zloupotrebi javnosti da Amerika mijenja stav, koja se koriste za neprekidnu kampanju i to u vrlo pogrešnom pravcu. U pitanju je nedokaziva tvrdnja da je bilo razgovora o Kosovu. Prva prilika za tako nešto mogla bi se pojaviti tek prilikom idućeg susreta Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina", rekao je Janjić agenciji Beta.

Janjić je rekao da SAD ima drugačiju perspektivu od Srbije o kosovskom pitanju, jer je za Ameriku problem Zapadnog Balkana tesno vezan za Bliski istok i Siriju, ali i za odnose sa Evropskom unijom i sa Rusijom.

"Tako da je priča o Kosovu apsolutna margina na tim agendama. Zbog toga u SAD postoji 50-ak ljudi koji se bave time, nema više", rekao je Janjić.

On je dodao da ako neko vodi kampanju da će Donald Trump da bude očaran njegovim stavom i da će promjeniti mišljenje o Kosovu, onda "džabe troši novac".

"U Evropi, ali i u Srbiji se stvorila atmosfera totalitarizma u kojoj se vjeruje da jedan čovjek, ko god da je, može da sjedne sa drugim i napravi dogovor o trećoj strani. Tako nešto ne postoji. Vi imate i austrijskog predsjednika (Aleksander van den Belen) koji je video dva konvencionalna nastupa Thaçija i Vučića i odmah rekao da je u pitanju historijski momenat. Apsolutno između SAD i Njemačke nema razlika, već samo usaglašavanja stavova i to ako se pojave razlike. Stavovi su usaglašeni na sastanku Kontakt grupe u Vašingtonu i to je maksimum kompromisa, koji je dobro poznat i Thaçiju i Vučiću", rekao je on.

Janjić je naveo da Srbija "nije uspjela ni da se približi Trumpu", a kamoli da mu približi svoje stavove.

On je dodao da Srbija nije tema, već da su glavne teme tih razgovora odnosi EU i SAD, carine na uvoz automobila, kriza u Ukrajini ili odnos nepovjerenja koji se stvorio u odnosima NATO i Amerike.

Govoreći o perspektivama Briselskog dijaloga, Janjić je rekao da će njegovi učesnici "morati da se vrate na posao".

"Sva bježanja od dijaloga i opstrukcije su prošlost. I priča o razgraničenju je trajala mjesec dana, kao unutrašnja kampanja, a onda se Thaçi iz toga izvukao rekavši da je mislio na korekciju, odnosno demarkaciju. I od cijele te priče nije bilo rezultata, osim još većih strahova Srba i sve slabijeg Thaçija sa sve manjim šansama da nastavi pregovore", rekao je Janjić.