Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), Lutfi Haziri rekao je da Kosovo ima historijsku i patriotsku dužnost da se na miran način ujedini sa opštinama južne Srbije, Preševom, Medveđom i Bujanovcem.

Haziri je rekao da to ne znači davanje sjevera Kosova kao razmjenu, jer navodi da je Mitrovica neodvojivi dio Kosova.

"Nema i ne dolazi u obzir razmjena ili zamjena sa sjeverom Kosova jer je Mitrovica kao grad, opština i region sastavni dio Kosova", rekao je Haziri za Ekonomia Online.

Prema njegovim riječima, pojmovi kao što su teritorijalna podjela, teritorijalna razmjena, unutrašnja podjela, unutrašnja politička autonomija su pojmovi koji iritiraju i zastrašuju albansku većinu na Kosovu.

On ističe da se u posljednjoj fazi dijaloga očekuje utvrđivanje granice između Kosova i Srbije.

Haziri kaže da bez obzira kako je planiran ovaj format, nedostatak konsenzusa u širem političkom smislu na Kosovu, izuzetno onemogućava dijalog, koji će kako se očekuje da se dinamizuje od septembra.

On je zatražio od Skupštine Kosova da ima svoju ulogu u ovom procesu.

"Mi vjerujemo da rezolucija Skupštine pripisuje vladi format dijaloga, ali u budućnosti ostaje da se vidi kako će da se razvija, šta će biti uloga Skupštine. Mi tražimo ulogu Skupštine iznad svega".

A što se tiče mogućnosti ujedinjenja Preševske doline sa Kosovom, Haziri ima drugačiji stav od njegove partije, podržava ideju predsjednika Thaçija o ujedinjenju sa Kosovom.

"Vi znate moj stav od 2011. godine. Moj politički stav se razlikuje od LDK, uprkos tome da sam lojalan odluci LDK, naravno, veoma sam lojalan i pridržavam se te obaveze".

Haziri dodaje da rezolucija Skupštine Kosova od 2013. godine, koja je, prema njegovim riječima, prihvaćena od svih političkih partija na Kosovu i političkih predstavnika u Dolini, je dobar dokument i za predsjednika Thaçija.

"Rezolucija sadrži dobre smjernice, poštujući volju Albanaca u Preševskoj dolini, Bujanovca i Medveđe, da se pripoje Kosovu, jer to je sastavni dio, nezasluženo je ostao izvan granica 1974. godine. Ovaj problem traži političko i mirovno rješenje, sa formatom dijaloga koji će biti razrađen u septembru, daje mogućnost da se riješi ovaj problem, ako imamo mogućnost za rješenje", rekao je Haziri.