U skladu sa međunarodnim pravom

Trajno rješenje za Kosovo znači moguće, održivo i realistično rješenje u skladu sa međunarodnim pravom oko čega Priština i Beograd treba da postignu saglasnost, izjavio je u Briselu portaparol Evropske komisije Karlos Martin.

Na pitanje novinara da li Evropska komisija podržava stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o razgraničenju kao mogućem rješenju za Kosovo, on je podsjetio da su tokom dijaloga na visokom nivou 24. juna predsjednici Kosova i Srbije Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić imali "intenzivan i produktivan razgovor o okvirima sporazuma o sveobuhvatnoj normaliziji odnosa i saglasili se da intenzivraju rad u narednim sedmicama".

Martin je dodao i da su oni 18. jula "razmotrili ostvareni napredak i dogovorili se da se ponovo sastanu početkom septembra".

"Dijalog uz posredovanje EU ima za cilj da podstakne trajnu saradnju dvije strane i da im pomogne da ostvare napredak na putu ka Evropi i unaprijede živote građana. Trajno rješenje znači moguće, održivo i realistično rješenje u skladu sa međunarodnim pravom, a strane treba da definišu zajednički stav o uzajamnoj saglasnosti", rekao je predstavnik EK.