Visoka predstavnica Evropske unije

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogerini izjavila je da su zemlje Zapadnog Balkana radile naporno na reformskom procesu, pomirenju i dobrosusjedskim odnosima i da, iako je pažnja medija u Velikoj Britaniji na drugoj strani, zemlje regiona zaslužuju pažnju i podršku.

Mogherini je, u izjavi novinarima ispred Lankaster housa, uoči samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, navela primjer rješavanja spora o imenu između Makedonije i Grčke kao dobar rezultat, koji je Evropska unija prepoznala i zato podržava nastavak puta zemalja Zapadnog Balkana u Uniju.

"Danas je važan dan za Zapadni Balkan i iako su mediji u Velikoj Britaniji fokusirani na nešto drugo, dugujemo im pažnju i podršku koju zaslužuju", rekla je Mogherini.

Samitu prisustvuju premijeri Kosova Ramush Haradinaj, Srbije Ana Brnabić, Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, Crne Gore Duško Marković, Albanije Edi Rama, Makedonije Zoran Zaev, kao i premijeri Bugarske Bojko Borisov, premijer Grčke Alexis Tsipras, austrijski kancelar Sebastian Kurtz, a domaćin samita je britanska premijerka Theresa May.