Dijalog ulazi u završnu fazu

Sljedeći trojni sastanak u Briselu između predsjednika Kosova Hashima Thaçija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, uz posredstvo visoke predstavnice EU Federice Mogherini mogao bi, prema nezvaničnim saznanjima, da se održi oko 25. jula, prije nego što briselska administracija ode na "feragosto", piše srbijanska "Politika".

Dušan Janjić predlaže da se napravi stalni javni mehanizam s Kinom i Rusijom na nivou ambasadora, čime bi se stvorio kontrabalans i izvršio pritisak na države Kvinte, koje podržavaju nezavisnost Kosova. Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič rekla je za Politiku da datum novog susreta još nije najavljen.

Iako s posljednje runde razgovora Beograda i Prištine 24. juna nije mnogo procurelo u javnost iz Vučićevih i Thaçijevih izjava, postalo je jasno da Briselski dijalog ulazi u završnu fazu.

List navodi da se prešlo na novi viši nivo razgovora čiji bi epilog trebalo da bude postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine, kako se očekuje, u prvoj polovini iduće godine.

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, prema svojim saznanjima, očekuje da na julskoj rundi razgovora Beograd i Priština izađu sa svojim viđenjem pravnoobavezujućeg sporazuma.