Nama nije jasno šta Srbija hoće

Neće brzo biti konačnog rezultata pregovora, dok se Srbija drži stare, davno prevaziđene politike po pitanju Kosova, ocjenio je advokat i bivši jugoslovenski političar Azem Vllasi koji dodaje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori o kompromisu, a ne kaže na šta misli.

"On govori o nekom rješenju koje Srbija treba da ponudi, ali koje isključuje rješenje koje već imamo, a to je nezavisnost Kosova", rekao je Vllasi za Danas.

Vllasi ukazuje da vlasti u Srbiji polaze sa pozicije da ništa nije riješeno ako Srbija to rješenje ne priznaje.

"Nama nije jasno šta Srbija hoće, osim međusobnog priznanja i normalizacije odnosa, onako kako je to uradila sa drugim državama nastalim od raspada Jugoslavije", rekao je Vllasi.

Prema njegovim riječima, Slobodan Milošević je bio posljednji koji je htio rješenje kosovskog pitanja, ne pitajući većinske Albance.

"Svakome mora biti jasno da bez Jugoslavije, Kosovo niti je bilo, niti može biti u sastavu Srbije. Kada vlasti u Srbiji budu shvatile i priznale tu realnost, doći će do normalizacije odnosa, a to će biti od velike koristi i za Srbe na Kosovu", smatra Vllasi.

Vllasi dodaje da bi bilo veoma važno da se rasvjetli ubistvo Olivera Ivanovića, ali ukazuje da to najviše zavisi od "određenih kriminalnih, ali i političkih krugova u sjevernom dijelu Mitrovice", kao i od istražnih organa Srbije.

"Sasvim se pouzdano može reći da taj gnusni događaj nije zasnovan na međunacionalnoj osnovi", rekao je Vllasi.