Uhapšen 71 švercer, jedan pao zbog Facebooka

Sedam medvjeda, od kojih dva polarna, 14 velikih mačaka tigrova, lavova i leoparda, 48 majmuna, 10.000 zmija, skoro isto toliko kornjača, 1.000 krokodila, 4.000 pelikana, nojeva, sova i papagaja...

Ako ste pomislili da je ovo spisak životinja u nekom ZOO vrtu, prevarili ste se. To je samo dio zapljene u okviru operacije "Grmljavina", koju je u maju organizirala Svjetska carinska organizacija u saradnji s Interpolom, piše Politika.
 
U ovoj operaciji učestvuje i Srbija, mada se u Srbiji krijumčarenje divljih životinja uglavnom svodi na tranzit.
 


U akciji, u kojoj su učestvovale policijske i carinske službe iz 92 države, uhapšena je u maju 71 osoba, a ukupno 1.400 ljudi je identificirano zbog umiješanosti u ilegalnu trgovinu divljim životinjama. Prema podacima Interpola, osim živih životinja, od krijumčara su oduzete 43 tone mesa od medvjeda, slona, krokodila, kita i zebre, kao i više tona slonovače.

Ilegalna trgovina životinjama postala je jedan od najunosnijih vidova kriminala, a prema nekim procjenama, promet koji se godišnje u svijetu napravi ovim biznisom iznosi i do 10 milijardi dolara. Mnoge životinje uginu tokom ilegalnog prijevoza.
 
Operacija provedena u maju potvrdila je da grupe za trgovinu divljim životinjama koriste iste kanale kao i kriminalci koji su uključeni u druge kriminalne aktivnosti. Istražitelji su utvrdili da je ova vrsta kriminala tijesno povezana s utajom poreza, korupcijom, pranjem novca i nasiljem.
 


U žiži interesiranja ovih grupa su skupocjene životinje i biljke, čije krijumčarenje omogućava veliki profit. Vrijednost ptica varira od 1.000 do 10.000 eura, dok je cijena velikih životinja znatno veća.

Dvojica pripadnika snaga sigurnosti uhapšena su u Los Anđelesu u pokušaju šverca živih ptica iz Azije u svom prtljagu. Obojica su optužena za krijumčarenje zaštićenih vrsta i otvorena je međunarodna istraga.
 
Jedan čovjek je uhapšen u Izraelu i čeka deportaciju na Tajland pošto je fotografija iz lova, koju je objavio na društvenim mrežama, dovela do zapljene više životinja u njegovoj kući, uključujući lisicu i šakala.

Crno tržište divljih životinja snabdijeva se najviše u podsaharskoj Africi, Centralnoj i Južnoj Americi, kao i u Aziji, jer su to prirodna staništa rijetkih i egzotičnih vrsta. Najveća potražnja za rijetkim vrstama postoji u EU, Americi i Kini.

U Keniji je, poslije nedavne smrti posljednjeg mužjaka sjevernog bijelog nosoroga na svijetu, vlada odlučila da svako ko bude posjedovao slonovaču ili kost nosoroga bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.
 


Prije nekoliko godina carinici su na Horgošu oduzeli šest preplašenih majmuna. Oni su uspješno zbrinuti u specijaliziranom prihvatilištu u Španiji, nakon što su izvjesno vrijeme proveli u zoološkom vrtu na Paliću. Vrijednost jednog takvog majmuna je oko 3.000 eura.

Carinici pamte i zapljene krokodila u prikolici, kao i zmija, žaba i guštera u kutijama za hranu.