Neke zemlje odustaju od učešća

Iako nema zvanične najave, pojedini mediji na albanskom jeziku preneli su vijest da će premijer Ramush Haradinaj prisustvovati Samitu EU Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja. Međutim, pojedine zemlje članice EU već su najavile da neće sjedeti za istim stolom sa predstavnikom Kosova. One odbijaju da potpišu i zajedničku deklaraciju koju Evropska unija treba da predloži do 11. aprila.

Španija, Rumunija i Kipar odbijaju da prisustvuju samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja. Razlog je taj, prenose mediji, što ne žele da sjede za istim stolom sa predstavnikom Kosova. Španski premijer Mariano Rajoy potvrdio je učešće na neformalnom sastanku u Sofiji ali ne i na Samitu posvećenom Balkanu planiranom za sutradan.

"Španija vidi problem u činjenici da se u kontekstu proširenja EU govori i o zemlji koju neke članice EU, uključujući Španiju, ne priznaju. Zbog toga su za nas format i predložena zajednička deklaracija ozbiljan problem", rekao je premijer Španije Mariano Rajoy.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da će Srbija imati svog predstavnika u Sofiji. Dačić međutim ističe da će proučiti situaciju kako niko ne bi rekao da je Srbija priznala Kosovo.

Profesor ustavnnog prava Mazllum Baralliu kaže da su strateški pogledi i politike prema određenim zemljama uticali na statove Španije, Rumunije i Kipra ali i Srbije.

"Srbija ima svoje zadatke u prosecu učlanjenja u EU. Imamo i izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koja je rekla da ne želi vidjeti Kosovo tamo. Mislim da to nisu najodgovarajući pogledi u odnosu na strateške zahtjeve i perspektive koje Srbije ima. Jedini izlaz i za Srbiju, Kosovo i cio Balkan je Evropska unija ne zbog ljubavi nego zbog ekonomskih potreba", kaže Baralliu.

Kako prenose mediji premijer Ramush Haradinaj prisustvovaće Samitu EU o Zapadnom Balkanu u Sofiji. Bugarska trenutno nastoji da uvjeri sve članice da se neće dirati u statusna pitanja i traže odgovarajuću formula. Iz te zemlje stižu izjave da će u potpunosti ispoštovati status neutralnosti Kosova.

"Veoma smo svijesni važnosti pitanja odnosa prema Kosovu članica koje ga nisu priznale, i sa njima po tom pitanju blisko radimo bilateralno i na druge načine", istakla je portparolka bugarskog predsjedavanja EU Genoveva Červenakova.

Među zemljama članicama Evropske unije još uvijek nema saglasnosti o zajedničkoj deklaraciji Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji jer je usvajanje teksta dovedeno u pitanje zbog protivljenja Španije i drugih zemalja koje ne proznaju Kosovo da stave potpis na taj dokument.

Aleksandra Zdravković, RTK2