Njegov slučaj nije jedini

Zadnjih mjeseci sve je više građana koji su odlučuju da prodaju bubreg.

Kao razlog najčešće se navodi besparicu, a novac im je preko potreban za liječenje članoca porodice ili da prehrane djecu.

Doktor Živorad Nikolić je na svom Twitter profilu objavio šokantan post. Dok je tražio na internetu instrumente naletio je na oglas u kome se nudi bubreg.

- Punih 30 godina se bavim hirurgijom i tražeći neke instrumente naletjeh na ovaj oglas i jeza me uhvati - napisao je doktor.

Oglas je potresao cijeli region.

- Imam četvoro male djece, upali smo u tešku finansijsku situaciju, rođeni brat mi je teško bolestan i ako nekome treba, a u mogoćnosti je da plati bio bih zahvalan - piše Beograđanin koji svoj organ "cijeni" 30.000 eura.

- Sportista, potpuno zdrav, 27 godina, hitno prodaje svoj bubreg zbog potrebe dodatnog novca za liječenje majke - koji za iste pare kao prethodni sugrađanin nudi svoj bubreg.

- Prodajem bubreg jer nemam od čega da živim, nažalost, ali svaki dogovor je moguć - piše očajni Novosađanin koji nije naveo cijenu.

Ima i onih koji znaju da od transplatacije nema ništa ako donor i pacijent nisu "podudarni", pa odmah navedu i krvnu grupu.

- Prodajem bubreg A negativna, SMS - piše Beograđanin.

- Prodajem bubreg, krvna grupa B pozitivna - piše čovek iz Kragujevca.



Nedavno je skinut oglas Eldina iz Prijepolja koji je svoj bubreg nudio za 40.000 eura, pa ne znamo je li trgovina uspješno obavljena ili se Eldin predomislio.

U Srbiji je zakonom zabranjena trgovina organima, i jedino je moguće da rodbina bude donor i da se na taj način obavi transplatacija organa.

(Novi.ba/Telegraf.rs)