Kosovo nikada neće pristati na to da Srbija aplicira

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da će Kosovo dobiti pozivni telefonski broj i da samo Albanija može da aplicira u ime kosovske strane za dobijanje tog trocifrenog koda.

Tahiri je, za portal "Gazeta Express", tako reagovala na izjave iz takozvane Kancelarije za Kosovo da će Srbija, ako u Briselu bude postignut dogovor o imovini "Telekomove" ćerke kompanije na Kosovu i drugim spornim pitanjima, dati saglasnost da Međunarodna telekomunikaciona unija ustupi Kosovu na korišćenje trocifreni broj za Kosovo.

Tahiri tvrdi da Kosovo nikada neće pristati na to da Srbija aplicira za telefonski broj Kosova.

"Srbija je tražila nekoliko puta da aplicira za broj, ali mi smo to odbijali, i rekli smo da samo Albanija može da aplicira za telefonski broj Kosova", rekla je Tahiri.

Ona smatra da je jedino rješenje da se Kosovu direktno dodjeli telefonski broj za državu.

"Spremni smo za sporazum samo u okviru onoga o čemu smo pričali u sporazumu iz 2013. godine. Svaki drugi zahtjev koji bi Srbija mogla da ima van ovog okvira ćemo odbiti", rekla je Tahiri.

U Briselu je nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine, a u takozvanoj Kancelariji za Kosovo za Tanjug su potvrdili da se prvog dana razgovaralo o imovini Telekoma na Kosovu, a razgovori na tu temu nastavljeni su i danas, javlja Tanjug.

Predviđeno je da ova runda tehničkog dijaloga traje do četvrtaka, a da tema razgovora bude primjena Sporazuma o telekomunikacijima.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je Tanjugu da EU želi ove sedmice dogovor u oblasti telekomunikacija, ali da se na tome još radi.

U okviru sporazuma o telekomunikacijama delegacije Beograda i Prištine uz posredovanje EU razgovaraju o imovini Telekoma Srbije u pokrajini, osnivanju ćerke-kompanije Telekoma na Kosovu, obezbjeđivanju licenci za fiksnu i mobilnu telefoniju, dodjeljivanju pozivnog broja + 383 za Kosovo, kao i o bezbjednosti građanja zbog eventualnog presretanja poziva.