U konsultaciji sa državnim tužiocem

Ministarstvo unutrašnjih poslova uklonilo je albansku zastavu i tablu "Republika Kosovo", koju su na crnogorskoj teritoriji postavili poslanici kosovskog Samoopredjeljenja, pišu crnogorske "Vijesti".

Poslanici Samoopredjeljenja postavili su prije nekoliko dana zastavu i tablu “Republika Kosovo” na teritoriji Crne Gore, u oblasti koja je, po njihovom mišljenju, oduzeta Kosovu u procesu razgraničenja.  

Poslanike Samoopredjeljenja je predvodila Donika Kadaj-Bujup, poslanica koja je krajem 2015. uhapšena zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Iz MUP-a je saopšteno da su policijski službenici preduzeli sve mjere u konsultaciji sa nadležnim osnovnim državnim tužiocem, uključujući i uklanjanje table i zastave.

“O ovom događaju obavješteno je Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija, nadležni organ za rješavanje graničnih incidenata i povreda državne granice, u cilju rješavanja povrede državne granice diplomatskim putem”, saopšteno je iz MUP-a.

Vijesti podsjećaju da je policijska patrola iz Rožaja iste noći na mjestu gdje su bile postavljene tabla i zastava zatekla i identifikovala osobe koje su policijskim službenicima rekle da su tu radi snimanja televizijskog priloga o demarkaciji.

U saopštenju MUP-a je pojašnjeno da su lica upozorena da se nalaze na teritoriji Crne Gore, te da za takvu aktivnost moraju zatražiti i dobiti dozvolu nadležnih organa Crne Gore, nakon čega su se udaljili.