Zbog angažmana na međunarodnoj areni

Intenzivni angažman na međunarodnoj areni zamjenika ministra vanjskih poslova, Hashima Thaçija, očigledno sve više smeta medijima i javnom mnijenju u Srbiji, koji su u posljednje vrijeme stavili na metu Hashima Thaçija.

Aplikacija za članstvo u UNESCO je posebno izazvala njihove strasti, kao što je takođe uočeno nakon žustre rasprave na tu temu između Thaçija i Dačića na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Istraživanje objavljeno prošle nedjelje od strane Biro za društvena istraživanja (BIROD) sa sjedištem u Beogradu, koji je naglasio vođstvo Thaçija protiv Vučića na Twitteru dobilo je širok odjek u srpskim medijima i izazvao bijes među čitaocima.

Ova studija pokazuje da je premijer Thaçi na društvenim medijima imaju daleko više međunarodnog uticaja nego poruke Vučića međunarodnih, posebno kada je riječ o tretmanu važnih tema, kao što su članstvo u UNESCO-a, evropske integracije ili normalizacija srpsko-albanskih odnosa.

Također se izražava zabrinutost da uspjeh vanjske politike Thaçija dokazuje i činjenica da su odnosi Thaçija sa SAD-om mnogo bliži nego oni koje Vučić pokušava da izgradi u Njemačkoj.

Uz sličan frustrirajući pristup za uspjeh Thaçija pisao je prije neki dan srpski informativni portal E-novine, koji je profil zamjenika premijera Thaçija naslovio - "Kredibilni partner Amerike".

Tekst opisuje proteklih pet godina Thaçijeve karijere ređajući izazove i poteškoće, različite uspjeha i blizak odnos sa Sjedinjenim Državama.

Također je izraženo čuđenje kako jedna osoba optužen za ozbiljne zločine u izvještaju Švicarca Dicka Martyja, je uspjela postati "super-zvijezda globalnih medija".

Za ilustraciju ove međunarodne pažnje koju je Thaçi osigurao, E-novine pišu i o prenatrpanoj međunarodnoj agendi i spominje kako u roku od nekoliko dana nakon poznatih pozitivnih slika sa  samita u Beču je uspio osigurati dug razgovor u svjetskim medijima.

"Prisutniji nego ikad, Thaçi je pravi politički globtroter; za samo desetak dana, pojavio se na samitu svjetskih lidera u Beču; uhvaćen je kako igra fudbal sa austrijskim ministrom inostranih poslova i makedonskim premijerom; dao je veliki intervju za nemački 'Bild', i intervju za britanski 'Telegraph'; u listu Frankfurter Allgemaine Zeitung objavio je tekstove o imigrantima i o Specijalnom sudu Kosova."

Na taj način srpski mediji stavljaju na račun Thaçiju konstantan gubitak terena koje Srbija doživljava na međunarodnoj sceni kada je u pitanju Kosovo.

Retorika protiv bivšeg vođe OVK i trenutno lidera kosovske diplomatije pooštrena još nedavnim člankom koji je u petak objavio beogradski dnevnik "Blic", kojim ga naziva i krvnikom koji tajno stvara Vojsku Kosova, zanemarujući glas Srpske liste.

U članku piše da Thaçi transformiše Bezbjednosne snage Kosova u Oružane snage na Kosovu kroz promjenu postojećeg zakona sa prostom većinom, zaobilazeći potrebu za novi zakon koji će zahtijevati glasove srpske zajednice.