Nakon dugih 40 godina, počela je izgradnja džamije u Ljubljani. Ugovor je potpisan još 2010. godine kada je Katar obećao sredstva za izgradnju ovog centra u glavnom slovenskom gradu.

Za izgradnju džamije predviđa se da će biti uloženo 35 miliona eura. Izgradnju je podržala država Katar ali i gradska uprava Ljubljane na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem. Radove će izvoditi Gorenje projekt, a predviđa se da će radovi biti završeni aprila 2016. godine.

Džamija će biti građena u modernom stilu s tim da će zadržati tradicionalnu notu. Osnova će biti kocka, visoka će biti 24 metra. Objekat će imati munaru visoku 40 metara. Osim prostora za molitvu, centar će imati i abdesthanu, obrazovni, administrativni i stambeni objekat. U podrumu su predviđeni parking i restoran.

Muftija Nedžad Grabus izrazio je zadovoljstvo jer je konačno došlo vrijeme da se gradi džamija u Ljubljani. Predviđa da će to biti najljepša džamija u Evropi. "Do ovog trenutka smo prešli dug, trnovit i težak put. Teško mi je vjerovati da smo konačno potpisali ugovor za izgradnju Islamskog kulturnog centra. To je kruna naših uloženih napora.