Šalju poruku da su iznad drugih

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Srbije Meho Omerović izjavio je s da dio političkih partija Albanaca sa juga Srbije za sebe žele položaj koju nema nijedna nacionalna manjina u Srbiji.

"To rade preko Nacionalnog savjeta Albanaca i time zloupotrebljavaju ovu instituciju. Nigdje u nadležnostima Savjeta po zakonu ne piše da se bave pitanjem koja zadiru u teritorijalnu organizaciju države i povezivanje na nacionalnoj osnovi", istakao je Omerović.

On je zapitao da li to oni šalju poruku da su iznad drugih manjinskih zajednica ili da za njih važe neka posebna pravila.

Omerović je istakao da je nedobronamerno dovođenje u vezu sporazum iz Brisela i kopiranje nečeg što je tamo dogovoreno i pokušaj skretanja pažnje na sebe, kao i internacionalizacije problema koji i  ne postoji.

O tome svjedoči i podatak da su neke albanske partije protiv toga, uvjeren je Omerović.

"Da li je ovo i pokušaj da se i drugi uvuku u slične eksperimente, da na primer Bošnjaci, Bugari, Mađari, Slovaci, Romi i drugi treba da počnu da prave zajednicu opština u kojima oni imaju odbornike ili većinu u stanovništvu", naveo je Omerović, prenosi "Koha Ditore".

Država Srbija će poštovati sopstvene zakone koji važe za sve njene građane i ne sme dozvoliti diskriminaciju ni po jednom osnovu, upozorio je on.