Specijalno ovlaštenje policiji

Mađarska Vlada je proglasila vanredno stanje zbog izbjegličke krize, prenosi Al Jazeera.

Vanredno stanje je proglašeno u dvije južne oblasti na granici sa Srbijom zbog vala izbjeglica, čime je dato specijalno ovlaštenja policiji i drugim organima.
Glasnogovornik Vlade Zoltan Kovač rekao je da odluka donijeta na današnjem sastanku Vlade.
Ova odluka, također, otvara put za raspoređivanje vojske kao pomoć policiji u graničnim patrolama i poslovima vezanim za izbjeglice, dok se čeka odobrenje parlamenta naredne sedmice, navodi AP.
Šef nacionalne službe za katastrofe Đorđi Bakondi rekao je da će granična zona u dvije južne oblasti biti proširena na 60 metara sa sadašnjih deset i da bi mogla biti određene tranzitne zone za migrante, prenosi Srna.
"To može poslužiti kao privremeno mjesto za osobe koje traže status izbjeglice ili zaštićene osobe, kao i za obradu zahtjeva za azil i registriranje stranaca". rekao je Bakondi.
U Mađarskoj su danas stupili na snagu oštriji propisi o ilegalnom ulasku u zemlju, prema kojima su predviđene povećane zatvorske kazne za trgovce ljudima.
Kostić javlja da su kod graničnog prelaza Horgoš postavljene kontrolne tačke, te da je ograda između Srbije i Mađarske isječena na deset mjesta.
Novinar Al Jazeere dodaje da su izbjeglice vrlo nezadovoljne tretmanom, te da se komešaju i počinju protesti, dok neki štrajkuju glađu.
Zatvoreni prelazi
Mađarska policija je jutros, nešto prije deset sati, saopćila da su dva granična prijelaza sa susjednom Srbijom potpuno zatvorena za sav promet, kao dio restriktivnih mjera uvedenih zbog ilegalnog ulaska izbjeglica.
Pukovnik Laszlo Balazs rekao je da se preduzete mjere odnose na manji od dva prijelaza u mjestu Rozske i jedan punkt u selu Asotalom. Dodao je i da nema informaciju o tome gdje će se moći prijaviti izbjeglice i migranti koji traže azil u Mađarskoj, prenosi Anadolija.
Ranije je Viktor Orban, premijer Mađarske, izjavio da će zahtjevi za azil od izbjeglica koji dolaze iz Srbije biti odbijeni. Prema njegovim riječima, to će učiniti zato što je Srbija u ovom trenutku dovoljno sigurna zemlja za njih.
Od početka izbjegličke krize u Mađarsku je do sada ušlo gotovo 200.000 izbjeglica dolazeći pješke iz Srbije.
Odbijanje izbjeglica
Srbija neće prihvatiti izbjeglice koje Mađarska bude htjela vratiti nazad, po cijenu da Srbija rasporedi svoju vojsku na granici, rekli su ranije zvaničnici u toj zemlji. 
Kao članica Evropske unije i Šengenskog prostora, koja je zbog toga postala tranzitna zemlja za put izbjeglica prema sjeveru Evrope, Mađarska je podigla žičanu ogradu na granici sa Srbijom i od utorka, 15. septembra, počinje primjenjivati zakon koji će onemogućiti izbjeglicama prelazak njene granice sa Srbijom.
Srbija će primati nazad samo ljude na koje se odnosi readmisija, rekao je državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević, dodavši da se to ne odnosi na najveći dio izbjeglica koje su ilegalno prešle iz Srbije u Mađarsku.
"Mi nikoga nećemo primiti. Zna se šta je readmisija. I po readmisiji ćemo ljude primati. Sve ljude koji su prešli u Mađarsku nećemo primiti, po cenu da i Srbija postavi vojsku na granici. Nećemo prihvatiti taj broj izbeglica koji Mađarska vraća. I to jeste naš stav od danas, i to trebaju svi znati", rekao je Ivanišević.
Sporazum o readmisiji jasno precizira kako se po međunarodnom pravu obavlja taj postupak, rekao je i objasnio: "Obavlja se uz utvrđivanje zemlje porekla i, pre svega, zemlje državljanstva. Dakle, ukoliko žele da vraćaju ljude, moraće ih vratiti u Grčku. To je prva zemlja ulaska u EU."
Vagon omotan bodljikavom žicom
Upitan kako će Srbija spriječiti povratak izbjeglica, Ivanišević je rekao da će država, "bude li trebalo, preduzeti sve ono što može da preduzme".
Takav stav potvrdio je kasnije i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin.
Izbjeglice koje ne uspiju preći mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji moći će se vratiti u Srbiju i boraviti u prihvatnim centrima, dok oni koji pređu u Mađarsku, ali budu vraćeni u Srbiju neće biti prihvaćeni, izjavio je Vulin.
Mađarska policija zatvorila je u ponedjeljak poslijepodne pružni prijelaz Horgoš-Szeged, kod mjesta Roszke, na granici između Mađarske i Srbije, koji su izbjeglice sa Bliskog istoka najčešće koristili za prelazak u tu zemlju.
Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, postavljen je vagon omotan bodljikavom žicom.
Zbog straha od potpunog zatvaranja granice i uvođenja represivnih propisa za ilegalni prelazak u Mađarsku, u nedjelju je u tu zemlju ušlo rekordnih 5.809 ljudi, javili su mediji.