Od 11. jula na Zapadnom Balkanu

Pomoćnica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, Victoria Nuland posjetiće od 11. do 14. jula države Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo

"Pomoćnik sekretara Victoria Nuland će 11. jula otputovati u Srebrenicu, BiH, gdje će se pridružiti predsjedničkoj delegaciji na obilježavanju 20. godišnjice srebreničkog genocida", saopštio je američki State departament.

U BiH ona će se sastati i sa zvaničnicima vlade i političkim liderima sa kojima će razmotriti bilateralna i regionalna pitanja.

Od 11. do 14. jula, Nuland će sa timom saradnika posjetiti Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Albaniju i Srbiju, gdje će sa predstavnicima vlasti, političkim liderima i predstavnicima civilnog društva razgovarati o bilateralnim i regionalnim pitanjima, uključujući evroatlantske i regionalne integracije, piše u saopštenju State departamenta.

"Na Kosovu i u Srbiju," kako se dodaje, "naglasak će biti posebno stavljen na dijalog Beograda i Prištine i napredak u sprovođenju Briselskog sporazuma od 19. aprila 2013. o normalizaciji odnosa". Sigurno će tokom posjete Kosovu Victoria Nuland diskutovati sa institucionalnim liderima i o osnivanju Specijalnog suda.

Uoči 11. jula, Nuland će u Cirihu sa zamjenikom šefa ruske diplomatije Grigorijem Karasinom razgovarati o sprovođenju sporazuma za riješavanje ukrajinske krize i, a zatim će otputovati za Dubrovnik gdje će prisustvovati 10. Kroacija forumu i govoriti o Zapadnom Balkanu i transatlantskim odnosima, piše u saopštenju State departamenta.

Poslije posjete Zapadnom Balkanu, Victoria Nuland putuje u Ukrajinu, gdje će boraviti 15. i 16. jula.