Manje tarife za vozače automobila

Srbi i Albanci sa Kosova sa nestpreljenjem očekuju primjenu sporazuma o osiguranju motornih vozila koji je postignut u Briselu između Beograda i Prištine.

Prema sporazumu čiji detalji još nisu u potpunosti poznati javnosti, godišnje tarife osiguranja za vozila sa Kosova koja ulaze u Srbiju iznosiće 40 eura za putnička vozila, 300 eura za autobuse i 100 za kamione, prenosi B92.

Siniša Đorđevic iz Gračanice više od deset godina plaća duplo osiguranje za svoje vozlo, osiguravajućim kućama u Srbiji i na Kosovu. Godišnje izdvoji oko sedamsto eura. Jedne tablice na prelazu Kosova i Srbije skida, a druge postavlja.

Još uvijek nisu poznati detalji sporazuma o osiguranju koji je potpisan u Briselu. Poznato je da će vozila sa KS tablicama u Srbiju uz godišnje osiguranje od 45 eura, dok za RKS oznake pored osiguranja kupuju se probne tablice. Za vozila sa registracionim oznakama gradova u Srbiji za ulaz na Kosovo važiće zeleni karton.

Tablice Republike Srbije gradova na Kosovu, vlada u Prištini je zabranila prije nekoliko godina, kao i lične karte i vozačke dozvole koje izdaju policijske uprave izmještene sa Kosova u gradove Srbije. Te tablice i dokumenta koriste se samo u sjevernom dijelu Kosova.