Ostavke ministara

Državnom parlamentu dostavljen prijedlog za imenovanje novih članova Vlade, sjednica kabineta u 13 sati.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski dostavio je državnom parlamentu prijedlog za imenovanje novih članova vlade, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).
Prijedlog se odnosi na imenovanje ministra unutrašnjih poslova i ministra prometa i komunikacija.
Mitko Čavkov, dosadašnji direktor Ureda za javnu sigurnost je predložen za novog ministra unutrašnjih poslova, dok je Vlado Misajlovski, direktor Javnog preduzeća za državne puteve predložen za ministra prometa i komunikacija.
Predsjedavajući makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski je zakazao sjednicu za imenovanje novih članova kabineta za danas u 13 sati.
Dva mjesta u vladi ostala su upražnjena nakon što su dosadašnji ministri prometa i unutrašnjih poslova, Mile Janakievski i Gordana Jankulovska podnijeli ostavke.
Poziv Gruevskom da podnese ostavku
Potpredsjednik Evropskog parlamenta Alexander Graf Lambsdorff pozvao je premijera Gruevskog da podnese ostavku i time doprinese rješavanju krize.
Izbijanje nasilja u Makedoniji šalje vrlo uznemiravajuće slike, poručio je u utorak navečer Graf Lambsdorff u zvaničnoj izjavi, prenijeli su makedonski mediji.
"Gruevski se mora povući kao prepreka na putu za smanjenje međuetničkih tenzija, koje su se ponovno razbuktale, kao i za nove izbore, koji će se održati u odgovarajućim demokratskim uvjetima", naveo je i dodao da se regija "ponovno nalazi na rubu građanskog rata".
Ovo je, istakao je, situacija do koje, saglasno Ohridskom sporazumu, nikada nije smjelo doći, prenosi Tanjug.
"Federalna vlada SR Njemačke mora konačno zauzeti jasan stav za podršku održivom rješenju u Makedoniji.
Ministar vanjskih poslova [Frank-Walter] Steinmeier je predugo imao drugačiji pristup Balkanu", naveo je Graf Lambsdorff.
Ako Njemačka i Evropa budu predugo držale glave u pijesku, valovi izbjeglica sa Balkana u gradovima Evropske unije će biti samo veći, naveo je on.

Ostavke ministara

Ministrica unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska i ministar transporta i veza Mile Janakievski ranije u utorak podnijeli su ostavke, potvrđeno je Al Jazeeri.
Ostavku je podnio i Sašo Mijalkov, direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove. Mijalkov je o ostavci pismeno obavijestio premijera Nikolu Gruevskog. U pismu je rekao da će ''uvijek biti tu za Makedoniju''.
U pismu ostavke, koje je dostavila premijeru Nikoli Gruevskom, Jankulovska je napisala: "U ovim teškim danima, kada se Makedonija nalazi u dubokoj političkoj krizi, vjerujem da će moja ostavka na funkciju ministra unutrašnjih poslova doprinijeti prevazilaženju iste."
Premijer Gruevski sinoć je Sobranju dostavio prijedlog za izbor dvoje novih ministara, unutrašnjih poslova i transporta.
Za ministra unutrašnjih poslova predložen je Mitko Čavkov, dosadašnji direktor Ureda za javnu sigurnost, a za ministra transporta Vlado Misajlovski, direktor jedne državne firme.
Predsjednik Sobranja za danas je zakazao sjednicu za izbor novih ministara.
''Ostavke dolaze nakon silnog diplomatskog pritiska na Vladu, na premijera prije svega. Jučer je imao susret sa američkim ambasadorom i ambasadorima najmoćnijih evropskih zemalja'', javila je sinoć iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Preporuke ambasadora

Jedna od preporuka ambasadora bila je da Vlada mora preduzeti odgovornost zbog snimaka koje objavljuje opozicija, a koji, kako tvrde opozicionari, ukazuju na korupciju vlasti.
Troje funkcionera odstupilo je sa dužnosti važnih za najbliže saradnike premijera Gruevskog, koji su uz njega od augusta 2006. godine.
Ostavke dolaze nakon incidenta u Kumanovu, u kojem je u okršaju policije i oružane grupe ubijeno osam policajaca, dok je 37 njih povrijeđeno.
U danima prije incidenta u subotu u Skoplju i drugim gradovima širom Makedonije odvijali su se svakodnevni antivladini protesti, na kojima su demonstranti tražili ostavke vlasti, između ostalog i Jankulovske.
Navodi o korupciji premijera, ministrice i Mijalkova bili su sadržani u brojnim snimcima, koje mjesecima objavljuje makedonska opozicija u sklopu kampanje ''Istina za Makedoniju''.
Jedan od posljednjih snimaka, koje je objavio vođa opozicione Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, o reakciji Vlade u slučaju ubistva mladića Martina Neškovskog 2011. godine revoltirao je antivladine demonstrante.
U snimcima prisluškivanih telefonskih razgovora se čuje kako su Jankulovska i ostali zvaničnici policije vodili procedure rješavanja ovog slučaja, za koji su na početku tvrdili da se nije dogodio.
Ranije su objavljeni snimci o smrti novinara Nikole Mladenova, glavnog urednika i vlasnika lista Faktor, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći prije dvije godine.