Novi zakon stupio na snagu

Veliki broj građana Kosova, pretežno mladih i nezaposlenih, koji su za život zarađivali radeći sezonske poslove u Crnoj Gori, najvjerovatnije će ostati bez ovog izvora zarade. To je direktna posljedica Zakona o stancima koji je na snagu stupio 1. aprila, a koji predviđa da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao ukoliko se na birou nalaze Crnogorci tog profila.

Ovim zakonom Crna Gora želi da doprinese većem zapošljavanju domaće radne snage, ali su početkom nedjelje poslodavci zatražili da se odloži primjena člana koji se odnosi na pribavljanje prethodne potvrde od Zavoda, kao uslov angažovanja stranaca. Oni su ocjenili crnogorsku radnu snagu kao "nesposobnu i neradnu" i objasnili da zbog toga već 15 godina angažuju strance.
 
Vukica Jelić, direktor crnogorskog Zavoda za zapošljavanja smatra da insistiranje jednog dijela poslodavaca da se nastavi nesmetano i nekontrolisano zapošljavanje stranaca samo potvrđuje neophodnost njegove primjene.
 
"Ako poslodavci već 15 i više godina angažuju strance, znači da nisu ni dali priliku domaćim radnicima da kod njih budu angažovani. Zakon nije zabranio zapošljavanje stranaca, već je samo uredio da se poslovi prioritetno ponude crnogorskim radnicima. U slučajevima kada nema traženih profila omogućeno je zapošljavanje stranaca", objašnjava Jelić.