SAD preuzimaju kontrolnu palicu na Balkanu

Sjedinjene Države preuzele su "komandnu palicu" u regionu, ocjenjuje politički analitičar Dušan Janjić, povodom poruka koje posljednjih mjeseci stižu Srbiji iz svjetskih političkih i finansijskih centara.

Razlog tome je, smatra Janjić, ekonomska kriza i ekspanzija Rusije preko Ukrajine u energetski sektor Evrope, te činjenica da se EU okrenula sama sebi i nije brinula o Balkanu.

Janjić je za Tanjug rekao i da je uvjeren da će SAD tek postati "igrač" u regionu, te da će stati iza projekta EU i NATO, i sigurno biti aktivnije u diplomatskoj i medijskoj sferi, kao i u podršci civilnom društvu.

Prema njegovim riječima, Evropska unija nije svojom politikom bila sposobna da odgovori na izazove velike ekonomske i socijalne krize, ponašala se kao "udruženje malih i srednjih akcionara" i nije brinula o Balkanu.

"EU je svoju šansu da bude atraktivna, da privuče Balkan, i da podstiče i kontroliše Srbiju, Kosovo i druge na putu ka EU propustila i okrenula se sama sebi", rekao je Janjić, dodajući da EU pitanje integracija, ali i Briselskog sporazuma "drži na hladnoj plotni", te da se zato niko u Briselu nije preterano uzbudio ni zbog prošlogodišnje pauze u dijalogu Beograda i Prištine.

Janjić smatra da Amerika i EU žele da jednog dana Srbija uđe u Evropu i NATO da bi "završili svoj posao", dok Rusiji Srbija ne treba kao mjesto investicija, već kao odličan poligon za odmjeravanje odnosa sa zapadom i trgovinu.

Jer, Rusija drži ključ za Kosovo i kad prizna nezavisnost, ta priča će se završiti, smatra Janjić, i dodaje da će to Rusija uraditi kad bude htjela da učini uslugu Americi.

"Dokle god Rusija neće da učini tu uslugu, jer nije dovoljno 'isplaćena', naravno da će u Srbiji biti ovih što ne daju Kosovo, odnosno jedan dan ne daju, a jedan dan daju", rekao je Janjić.

On je kazao da, kad je u pitanju Balkan, još ne postoji jedan glas EU i Amerike, kao što je to slučaj kad je riječ o Rusiji i Ukrajini, o čemu se isto izjašnjavaju i Vašington i Berlin.

"Još nema tog jednog glasa o Balkanu, jer je region na periferiji interesa, ali taj glas će se brzo uspostaviti. Neće se u izvornom smislu pojaviti samo Amerika, ona će stati iza projekta EU, iza NATO, i sigurno da će biti nešto aktivnija u smislu diplomatske i medijske podrške, koju je potpuno zapustila, kao i podrške civilnom društvu", rekao je Janjić.

Prema njegovim riječima, veliki dio civilnog društva, nevladinih organizacija i političkih partija u Srbiji, kako kaže, finansiraju se isključivo iz Moskve, a dio krajnje desnice iz Češke i Francuske, i "taj disbalans, da se novac nalazi kod onih koji ne žele u EU, a pri tom je riječ o zemljama koje su članice EU, osim Rusije, neće se više tolerisati".

"Amerika će tek postati igrač i to će se vidjeti", rekao je Janjić.