Dio puta Srbije do priznanja Kosova

Jedan od ključnih dijelova dokumenta bit će formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu, kažu analitičari.


Srbija će do kraja mjeseca izaći sa prijedlogom, navodno, „konačnog“ plana za Kosovo, najavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Detalji teksta platforme još nisu poznati, ali će jedan od ključnih dijelova dokumenta biti formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu, kažu analitičari.
Zajednica srpskih opština je dio Briselskog sporazuma, koji su potpisali premijeri Srbije i Kosova.
U predsjedništvu Srbije piše se novi nacrt političke platforme za status Kosova. Nikolić kaže da je to njegov prijedlog koji bi trebalo da se usaglasi sa Vladom Srbije.
"Ako ne postignemo jedinstvo, ja više ništa ne mogu da učinim za Kosovo, jer u mojim rukama nije ni spoljna ni unutrašnja politika. Od mene se očekuje da imam stav i spreman sam, da predložim inicijalni tekst i da mi Vlada kaže šta je za nju moguće, a šta nije“, kazao je on.

Kasno za druge modele

Opozicija smatra kako Srbija, kada je riječ o Kosovu, više nema šta novo ponuditi. Smatraju da je za modele, poput kiparskog i bh. entiteta Republika Srpska, sada kasno. Svaka platforma koju predsjednik predloži, kažu, za Vladu u Prištini će biti neprihvatljiva.
"Sva ingeniozna politika i papiri od strane predsedništva, apsolutno sam siguran da ne mogu da dotaknu ništa u realnosti, samo će dodatno zaoštriti inače zaoštrene odnose na zapadnom Balkanu, dovesti do nerazumevanja sa zapadom i dubinski nas dovesti u još težu situaciju“, smatra Borislav Stefanović iz Demokratske stranke.
Bivši srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić kaže da je platforma samo dio puta na kom će Srbija na kraju priznati Kosovo. Smatra da je to ultimativni uslov EU i da bez njega za Srbiju neće biti mjesta u Evropi.
"Ja mislim da je Nikolić sada dobio zadatak da tu odgovornost, daljeg koraka u priznavanju Kosova prenese na Skupštinu, zato i pravi jednu novu platformu koja je, razume se, potpuno bespotrebna u svetlosti prihvatanja Briselskog sporazuma. Nema tu ništa u korist Srba i Srbije moglo da se uradi. Kosovo je u fazi predavanja i ovo jeste jedan visoki stepenik u toj fazi“, ističe.

Nova/stara priča

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je plan nova/stara priča koja ništa ne može da promijeni. Ipak, smatra da prvo treba sačekati tekst nacrta na papiru.
"Mislim da je sve što Srbija radila negde oivičeno potpisanim i značajno promenjenim Briselskim sporazumom, tako da ja ne očekujem da tu bude nekih radikalnih političkih inovacija, odnosno ne očekujem da Nikolićev plan bude takav da anulira duh i sadržinu Briselskog sporazuma“, ističe.
Srbija je do sada usvojila 11 deklaracija i platformi o Kosovu u Skupštini, kaže novinar Al Jazeere Đorđe Kostić koji se javio iz Beograda.
„Nova platforma trebalo bi da se usvoji pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Premijeri Vučić i (Isa) Mustafa u sedištu EU sastaće se 8 i 9 februara“, javio je.