Ubistvo se ne može pravdati ničim

Na današnjem okupljanju u počast ubijenih članova redakcije francuskog satiričnog magazina Charlie Hedbo u Sarajevu okupili su se brojni novinari, građani i osobe iz javnog života, a među njima je bio i dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Ubistvo se ne može pravdati ničim. Pozivam ljude da se sustegnu od komentara mržnje na društvenim mrežama, ovo ludilo se mora zaustaviti. U ovom trenutku nam treba smirenost i sabranost, da vidimo kako dalje da zajedno živimo i kroz razgovor, dijalog i resocijalizaciju nađemo svoj mir na evropskom kontinentu”, poručio je Cerić, istakavši kako prije svega trebamo poštovati svetinje jedni drugih.

Mustafa Cerić je poručio da jučerašnji događaj prevazilazi Francusku, te se radi o situaciji koja je mnogo šira i zahtjevnija, te se njome moraju pozabaviti svi političari u svijetu – od Ujedinjenih nacija, preko Evrope i Amerike, pa do Bliskog istoka.

“Islamofobija i antisemitizam će se, nažalost, nakon ovakvih događaja samo pojačati. Ipak, ja se nadam da će i oni koji imaju namjeru da šire islamofobiju sjesti i malo razmisliti o svemu tome, kao i svi mi. Svima nama ovo treba da bude jedna opomena da budemo budni i da radimo na tome da se smanji i eliminira govor mržnje koji je prisutan u javnosti, posebno na društvenim mrežama.”

Rat na Bliskom Istoku se mora zaustaviti, moramo pristupiti dijalogu i početi poštivati svetinje jedni drugih – poručio je Cerić, te dodao:

“Ne možemo ulaziti u to čije su svetinje veće, čije manje – nekima je svetinja sloboda govora, a nekome nešto drugo, a recept za mir i sugurnost je u tome da svi poštujemo svakoga, svačiju slobodu, savjest i svetinje i tu ne treba provoditi nikakav ćorluk, nikakav inat”, poručio je Cerić. Izrazio je nadu da će Francuska, baš kao što je bila u prošlosti, i dalje biti svetionik slobode, jednakosti, bratstva i da će iz ovoga svako uzeti određenu poruku.

Na upit o tome smatra li da će ovaj događaj u Francuskoj utjecati na Bosnu i Hercegovinu, Cerić je kazao:

“Ja se nadam da smo mi naučili lekcije iz prošlosti i da se nećemo miješati u stvari koje su izvan našeg dometa i na koje ne možemo utjecati. Mi ovdje moramo čuvati svoj mir, razvijati međuljudske odnose. Nama se ne može dogoditi ništa gore nego što nam se dogodilo, ne treba prizivati ništa slično što nam se u prošlosti događalo, zato pozivam sve na sabranost, na mir i na dostojanstvo. Mi smo to znali prije, znamo i danas. Mi imamo svoju djecu, svoje familije, mi smo tu u Evropi i moramo iskazati solidarnost sa svim Evropljanima zato što su ljubav prema bogu i prema komšiji prve božije zapovijedi. Mi moramo voditi računa o svom komšiji, a cijela Evropa je naš komšiluk”, pojasnio je Cerić.

“Zapadna i islamska civilizacija su dva sijamska blizanca koja ne mogu živjeti jedan bez drugog i svaka nasilna operacija je smrt jednom ili drugom. Ti sijamski blizanci moraju živjeti zajedno, a to znači da se moraju kretati sinhronizirano, ne smije jedan da uzima više od drugoga, a ono je i mentalno, intelektualno i duhovno, nemoguće ih je razdvojiti”, smatra Cerić.

“Dokle god se ne riješi problem na Bliskom istoku, svijet ne može biti miran i stoga pozivam sve ljude, političare na zapadu i na istoku, bogate i siromašne da sjednu i razriješe čvor bliskoistočne krize, a najveći čvor jeste palestinsko pitanje koje se mora riješiti i kad se to riješi, onda će stvari biti sasvim drugačije”, poručio je Mustafa Cerić, dodavši kako smatra da će u tom smislu jučerašnji događaj pokrenuti određene procese i biti snažna opomena svima nama.

Izvor: Klix.ba