Za priču o diskriminaciji žena na Kosovu

Prva nagrade u okviru programa Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost dodjeljena je sinoć u Beogradu novinarki sa Kosova Jeti Abazi za priču o diskriminaciji žena na Kosovu.

Novinarka sa Kosova napisala je priču o diskriminaciji žena. Ona kaže da je profesionalno novinarstvo, takođe jedan od načina da prevaziđemo nejednakosti između muškaraca i žena.

"Vjerujem da uz profesionalno novinarstvo možemo da prevaziđemo nejednakosti između muškaraca i žena", kazala je Jeta Abazi i dodala da je diskriminacija žena prisutna u cijelom regionu.

"Ova nagrada je dobra jer Balkan ima mnogo dobrih novinara, ali oni nemaju mnogo mogućnosti. Za nas je luksuz da odvojimo vrijeme za dobru priču. A luksuz je i da formiramo tim koji bi se bavio istraživanjem za dobru priču. Tako da nam profesionalno novinarstvo nedostaje", kazala je Abazi.

Druga nagrada dodjeljena je grčkom novinaru Konstantinosu Kalergisu, dok je treća nagrada pripala novinaru iz Bugarske Krasimiru Jankovu za priču o sirijskim izbjeglicama na Balkanu, posebno u Bugarskoj.

Prva nagrada iznosi 4.000 eura, druga 3.000 i treća 2.000 eura. U projektu je učestvovalo deset novinara iz Srbije, Makedonije, Grčke, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Rumunije i sa Kosova.