Teorija zavjere ili...!?

Dvije, na prvi pogled, nepovezane vijesti od predhodne nedjelje spojile su se u jednu i polako prerastaju u pravu teoriju zavjere o kojoj već bruji Hrvatska, a uskoro će cijeli Balkan.

Naime, prvo je vijest da je objavljen do sada tajni dokument američkog FBI u kome izvjesni Marijan Džon Markul iz Los Anđelesa je 1955. godine agentima FBI detaljno pričao o susretu s Titom, za kog je tvrdio da je ruski agent.

Markul je, u razgovoru sa agentima FBI, izrazio zabrinutost oko pravog identiteta Josipa Broza Tita.

Ovaj izvještaj se nalazi u jednom od stotina hiljada dokumenata sa kojih su američke vlasti nedavno skinule oznaku povjerljivosti.

Tamo piše: “Gospodin Markul smatra da osoba koja se danas predstavlja kao maršal Tito u stvari nije pravi Josip Broz Tito, već da je riječ o ruskom agentu koji je ukrao njegov identitet 1937. godine, kada pravi Tito nestaje u Rusiji.”

Otkriveni skeleti u Kumrovecu?

Samo dva dana poslije ove vijesti došla je informacije da je u Titovom rodno mjestu Kurmovecu pronađeno pet skeleta iz perioda Drugog svjetskog rata koje su bile bačene u jedan odvodni kanal.

Ova informacija je izgleda podgrijala maštu dežurnih teoretičara zavjere, pa su odmah krenule špekulacije da bi otkriveni leševi mogli da budu članovi Titove porodice koji su ubijeni kako ne bi otkrili da je na čelu Jugoslavije lažni Josip Broz, pa čak da bi jedno od tijela moglo da pripada pravom Josipu Borzu.

Ipak, prije nego što ovu priču dodamo na gomilu misterija koje kruže oko biografije „najvećeg sina našeg naroda i narodnosti“, treba sačekati detaljne analize nad pronađenim kostima koje bi trebale da precizni otkriju pravo porijeklo pronađenih skeleta i vrijeme kada su zakopani.