Potresna priča Srebreničana

Mevludin Orić je rođen u selu Lehovići, općina Srebrenica, gdje je živio i prije rata. Bavio se poljoprivredom i uzgojem duhana. Početkom rata zatekao se u Hrvatskoj, da bi u julu 1992. šumom prešao od Tuzle do Srebrenice. Nakon pada Srebrenice pridružio se koloni koja je kasnije nazvana "Maršom smrti", prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Mevludin smatra da je doživio istu sudbinu kao i njegov djed za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zarobljen je 13. jula 1995. u Konjević Polju i odveden na strijeljanje sa ostalih 2.000 muškaraca koji su krenuli putem "Marša smrti". Za razliku od svog djeda koji nikada nije pronađen, Mevludin je uspio preživjeti strijeljanje i nakon nekoliko dana hodanja šumom, stiže do slobodne teritorije. Mevludin je u Srebrenici izgubio oca, brata i amidžića.

Kratki video o Mevludinu koji možete pogledati koji je snimila američka agencija AP možete pogledati u nastavku. U videu Mevludin Orić je posjetio mjesto na kojem je strijeljan, mjesto masakra nad Srebreničanima.

"Teško je bilo gaziti po mrtvima, ostaviti iza sebe mrtve. Nije to dva čovjeka ili dvadeset, nego dvije hiljade…šta ću, morao sam…" kazao je Mevludin u potresnoj ispovijesti za AP.