Prvi put u zvaničnoj posjeti Beogradu

Iako je Srbija nastojala da konferencija ministara spoljnih poslova, privrede i ekonomije Zapadnog Balkana bude odložena zbog prošlonedjeljnog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija i odlaganja posjete premijera Albanije Edija Rame, ovaj skup će danas biti održan i to zahvaljujući insistiranju EU zbog koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučio da do susreta dođe.

Konferenciji će prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova zvanično prisustvovati i dva ministra kosovske vlade.

Ovaj sastanak je dogovoren u Berlinu, 28. avgusta, na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel, a uz prisustvo vodećih političara zemalja regiona. Cilj je razmatranje programa koji bi mogli da podstaknu privredni rast i privuku privatne investicije u region.

Uprkos njegovoj velikoj važnosti, učesnici i organizacija cijelog skupa su do posljednjeg momenta bili nepoznati, te novinar beogradskog lista "Danas" do zaključenja lista u Ministarstvu spoljnih poslova nije mogao da dobije precizne i zvanične podatke o tome ko je sve na skup pozvan i ko se pozivu odazvao. Treba ukazati i na to da osim lista "Danas", koji je više puta najavio ovaj sastanak, proteklih dana vijesti o njemu gotovo da nije bilo u ostalim medijima.

Sagovornici lista, koji su željeli da ostanu anonimni, spekulišu da je to posljedica namjere srpske vlasti da zbog naraslih tenzija poslije incidenta na stadionu JNA dodatno ne iritiraju javnost time što će u Beograd doći delegacije Kosova i Albanije.

Sastanku ministara spoljnih poslova i ekonomije iz vlada regiona, koji bi, prema saznanjima lista, trebalo da se održi u hotelu Metropol, prisustvovaće Štefan File, odlazeći komesar za proširenje Evropske unije, i Jirki Katainen, potpredsjednik Evropske komisije.

Sa Kosova u Beograd prvi put u zvaničnu posjetu dolaze šef diplomatije Enver Hoxhaj i ministar za ekonomski razvoj Fadil Ismailji u tehničkoj vladi.

Premijer Kosova Hashim Thaçi rekao je tim povodom da će oni na sastanku biti u istom svojstvu kao i ministri drugih država regiona.

Kako je listu "Danas" potvrđeno u Vladi Crne Gore, u njihovoj delegaciji biće Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade Crne Gore za evropske integracije i ministar spoljnih poslova, i Vladimir Kavarić, ministar ekonomije. Iz Albanije dolazi ministar spoljnih poslova Ditmir Bushati i ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj.

Brži razvoj regiona

Štefan File je povodom skupa izjavio da je plan da se nacionalnim akcionim programima pomogne brži razvoj i približavanje regiona stepenu razvitka EU.

"Riječ je o postizanju što veće makro-ekonomske stabilnosti, svođenja budžetskih rashoda i dugova na prihvatljivu, opravdanu ravan. To bi, uz podršku iz fondova EU, stvorilo povjerenje i privuklo nužne privatne investicije", objasnio je File.