Nakon jučerašnjeg demarša Srbije Albaniji

Ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić rekao da mu je albansko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo oštar protest u pisanoj formi zbog incidenta na utakmici.

Zarić je potvrdno odgovorio na pitanje Tanjuga da li mu je uručen demarš povodom incidenta na stadionu u Beogradu. "Danas po podne nam je uručena oštra protestna nota u pisanoj formi", rekao je ambasador Zarić.

Podsjetimo, albanskom ambasadoru Iljiru Bočki juče je uručen demarš zbog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija- Albanija, nakon čega je izjavio da je u čudu pročitao demarš.

Na sajtu albanskog Ministarstva spoljnih poslova je objavljeno da Ministarstvo oštro odbacuje političke klevete koje su ključni srpski lideri izneli protiv albanskog naroda i države Albanije.

Navodi se da su izjave visokih srpskih zvaničnika suprotne osnovnoj etici diplomatskih odnosa i recipročnog ponašanja, uzdržanosti i poštovanja između suverenih država. Štaviše, ne odražavaju aspiracije zemlje kandidata za članstvo u EU, dodalo je Ministarstvo.

U saopštenju je upućen poziv liderima Srbije "da pokažu nedvosmislenost i zrelost tako što će osuditi antialbanske izgrede koji su se dogodili prije, tokom i poslije fudbalske utakmice između Srbije i Albanije".

Kao primjer za to je navedeno "zadržavanje albanskih novinara i preduzetnika koji su pratili albanski tim na beogradskom aerodromu, spaljivanje albanske zastave na stadionu, četrdesetominutno skandiranje o ubijanju Albanaca i patološko nasilje nad albanskom reprezentacijom".

"Stara i sadašnja istorija Balkana su svjedočanstvo da Albanija nikada nije bila faktor destabilizacije regiona, niti agresor naroda koji teže slobodi i nezavisnosti. Albanija nije odgovorna za činjenicu da prošlost može da bude teret za savjest i emotivno stanje visokih srpskih vladinih zvaničnika", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "Albanija kao članica NATO i kandidat za EU vjerno slijedi politiku saradnje, dobrosusjedstva i demokratske stabilnosti u regionu, čvrsto vjerujući da je evro-atlantska integracija zajednički put naroda i država u našem regionu".

"Zahvaljujući evropskoj prespektivi, danas imamo šansu da stvorimo region u kojem prevladavaju mir i prosperitet, umjesto podjela i ksenofobije", piše u saopštenju.