Boravili u misiji UN-a u Liberiji

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH i Instituta za javno zdravstvo RS-a, te osobe su pod zdravstvenim nadzorom, jer dolaze iz zemalja koje su pogođene ovim virusom...

U Bosni i Hercegovini postoji sumnja da su tri osobe zaražene virusom ebole. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH i Instituta za javno zdravstvo RS-a, te osobe su pod zdravstvenim nadzorom, jer dolaze iz zemalja koje su pogođene ovim virusom.

Tri policajaca iz Republike Srpske koji su u sastavu bh. kontingenta u misiji UN-a u Liberiji, boravili su na području RS-a koristeći godišnji odmor. S obzirom na to da dolaze s područja zahvaćenih epidejom ebole, podvrgnuti su ljekarskom nadzoru. Međutim, nisu utvrđeni nikakvi zdravstveni problemi, i oni se već vraćaju radnim obavezama. Ovo je za Federalnu televiziju potvrdio Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije.

Kako bi se unaprijedile mjere zaštite i prevencije kada je riječ o virusu ebole, prije nekoliko dana održan je sastanak predstavniika međunarodnog aerodroma Sarajevo, Granične policije BiH i Federalne sanitarne granične inspekcije na kojem je usaglašeno da u narednih nekoliko dana bude izrađen funkcionalni dokument – Opći vodič za prevenciju virusa ebole.