Tužan prizor

Pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Edmond Mulet i šef UNMIK-a Farid Zarif obišli su jučer zajedno sa predsjednikom Komisije za nestala lica iz Srbije Veljkom Odalovićem lokaciju kamenoloma u Rudnici, u opštini Raška gdje su do sada ekshumirani posmrtni ostaci 37 osoba nastradalih tokom rata na Kosovu.

Mulet je rekao novinarima da je u Rudnicu došao da se bliže upozna sa naporima koji se sprovode u okviru partnerstva između više međunarodnih organizacija i dodao da se može vidjeti da se ekshumacija odvija potpuno transparentno i otvoreno, na veoma profesionalan način.

"Ovo je tužan prizor pošto se radi o mjestu zločina, ali radovi će biti nastavljeni", rekao je Mulet, dodajući da je u pitanju važan posao koji se radi kako bi se pronašli ostaci nestalih tokom rata na Kosovu.

"Mi ohrabrujemo sve strane da nastave da rade na isti način kako su to činili dosad, uz potpunu transparentnost, u duhu saradnje i posebno misleći na žrtve i njihove porodice", rekao je Mulet.

Predsjednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da su do sada ekshumirani posmrtni ostaci 37 osoba nastradalih tokom konflikta na Kosovu.

"Ovaj proces i dalje traje i ono što je važno je da je do sada na ovoj lokaciji pronađeno 37 tijela", rekao je Odalović novinarima, dodajući da će se aktivnosti na ekshumaciji nastaviti tokom čitavog juna.

On je još jednom potvrdio da će se do kraja istrajati na kompletnom istraživanju lokacije na osnovu principa i pravila koji su postavljeni, a to je da ekshumacija bude visoko stručno, krajnje odgovorno i dovoljno transparentno obavljena.

Potraga za stradalima tokom rata na Kosovu 1999. na prostoru kamenoloma Rudnica biće nastavljena s obzirom da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije jučer donijelo naredbu o uviđaju još jedne lokacije.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, dijelovi kamenoloma Rudnica prvi put su ispitivani 2007, a nakon toga 2010, 2011. i 2013.