Uhapšeno šest osoba

Ispred novoosveštanog hrama "Vaskrsenja Hristovog" u Tirani grupa mladih pravoslavaca razvila je srpsku zastavu, dok su trajali protesti aktivsta nacionalističke Crveno-crne alijanse protiv prisustva predstavnika SPC.

Kako je ranije objavio portal Balkanweb, pozivajući se na izjave aktivista Alijanse, policija je privela više demonstranata, a šestoricu zadržala.

"SPC negira historiju Albanije, Kosovo smatra Srbijom i Srbiji je bolje da ostane van Evropske unije nego bez Kosova", rekli su aktivisti Crveno-crnog saveza.

Oni su posebno zamjerili albanskom premijeru Ediju Rami zbog toga što je uopšte pozvao predstavnike SPC na ovaj za Albaniju veoma važan događaj i smatraju to "slučajem bez presedana".

Aktivisti Crveno-crne alijanse su na ogradu crkve okačili parole protiv srpskog patrijarha na kojima piše: "Srpski patrijarh je protiv Albanije".

Službu osveštanja nove katedralne crkve, kako je prenio Balkanweb, događaj je od velikog značaja za cio pravoslavni svijet, predvodio je ekumenski patrijarh Vartolomej.

Prema saopštenju Albanske pravoslavne crkve, osvećenje pravoslavne crkve predstavlja poseban blagoslov ne samo za albanske pravoslavce već i za čitavu zemlju i značajna je potvrda pravoslavlja u čitavom svijetu.

Kompleks novog katedralnog hrama Vaskrsenja Hristovog i u centru Tirane zajedno sa kapelom Rođenje Hristovo, zvonikom i Sabornim centrom predstavlja simbol obnavljanja iz temelja po svim osnovama Pravoslavne Autokefalne albanske crkve, od 1991. godine do danas.