22. godišnjica rada Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je obilježena 22. godišnjica postojanja, uspješnog rada i funkcionisanja Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Ovoj svečanosti prisustvovao je veliki broj čelnih ljudi iz naučnog, kulturnog i političkog života kao i porodice čiji su najmiliji stradali u periodu između 1992. i 1995. godine, među kojima je bila i Munira Subašić, predsjednica udruženja Majke enklave Žepe i Srebrenice, prenosi portal "avaz.ba".

U uvodnom izlaganju direktor Instituta prof. dr. Smail Čekić istakao je da je danas obilježen dvodecenijski uspješan rad i funkcionisanje ovog Instituta, članice Univerziteta u Sarajevu, naučno-istraživačke ustanove, koja naučno istražuje zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava, odnosno teška kršenja međunarnodnog, humanitarnog prava, ustanove koja je, zahvaljujući prvenstveno rezultatima naučnih istraživanja ostvarila izuzetno značajne rezultate i naučno-stručnu afirmaciju i respekt u Europi i svijetu.

 - Na osnovu naučnih istraživanja genocida nad Bošnjacima Istočne Bosne, a posebno oko Srebrenice, sigurne zone Ujedinjenih nacija, jula '95 godine, naučni rezultati predmetnih istraživanja su poslužili za organizaciju i održavanje brojnih naučnih skupova domaćeg i međunarodnog karaktera, a izvještaj rezultata naučnih istraživanja za izradu i objavljivanje značajnih naučnih djela. S tim u vezi posebno želim ukazati na dvije bitne naučne, društvene i historijske činjenice. Prva je da je Institut naučno istražio i dokazao da je Savezna Republika Jugoslavija sa svojim kolaboracionistima iz BiH jula 1995. godine, kao i od 1992. godine, Bošnjake Republike BiH s područja sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenice ubijala na teritoriji 14 općina, dok su žrtve genocida porijeklom iz 12 općina RBiH. Druga činjenica je da je Institut, odnosno njegov direktor radeći u Komisiji Vlade Republike Srpske za utvrđivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine dokazao izvršeni genocid u i oko Srebrenice, pri čemu je pored ostalog, pribavljena brojna dokumentacija različite provenijencije, izvršena rekonstrukcija počinjenih zločina i utvrđen broj i identitet žrtava genocida (8.742). Radna grupa za provođenje zaključaka iz konačnog Izvještaja komisije za Srebrenicu vlade Republike Srpske u kojoj je također radio i direktor Instituta, utvrdila je broj i identitet pripadnika u izvršenom zločinu genocida čiji je broj preko 25.000 -  kazao je Čekić, između ostalog, u svom uvodnom obraćanju.

Svečanom programu i obilježavanju prisustvovao je i akademik prof. dr. Muhamed Filipović, koji se osvrnuo na značaj istraživanja genocida u kontekstu moderne historije, dok se akademik prof. dr. Mirko Pejanović osvrnuo na predstavljanje monografije instituta.